Prof Pier Vellinga: ook zes meter (maar niet over 30 jaar)

Op 16 oktober houdt Professor Pier Vellinga zijn inaugurele rede in Wageningen. De nieuwsblogs kopten al:
Zeespiegel al over 30 jaar zes meter hoger (PZC)

Maar dat stond niet echt in het persbericht
"De nieuwste wetenschappelijke inzichten laten zien dat het zeer urgent is dat we ons praktisch voorbereiden op klimaatverandering. Er is geen honderd, maar nog slechts dertig jaar de tijd om maatregelen te nemen, die moeten voorkomen dat de zeespiegel minstens zes meter stijgt."

"We hebben geen honderd, maar nog slechts dertig jaar om te voorkomen dat de temperatuur op aarde in de komende eeuwen zo’n zes tot tien graden oploopt. Dat zou een zeespiegelstijging van zes meter of meer veroorzaken." nu

Voorlopig nog niet dus.

Maar waar is die Waarschuwing van Vellinga op gebaseerd?

Dat heeft allemaal te maken met SRES scenario’s, CO2 opname van de oceanen, en de aloude klimaatgevoeligheid (Climate Sensitivity)

1
SRES Scenarios
De Deltacommissie, waar Vellinga ook in zit waarschuwde  al "dat de huidige CO2 uitstoot groter is dan het A1FI scenario" (foutje dat is dus het A1B scenario dat later afvlakt)
Maar goed als we dus uitgaan van het A1FI scenario dan leidt dit tot een gigantische toename van CO2 inde atmosfeer, voornamelijk omdat oceaanmodellers denken dat de oceanen op een zeker moment dicht slaan, en al die CO2 emissies niet meer kunnen verwerken.

2 Oceaanopname

Hier een vergelijk tussen de standaard diffusieformule (Fick) en de verzadigende oceaanmodellen. In 2100 geeft het meest pessimistische Bern Model een CO2 waarde van 1248 ppm en de standaard diffusie maar 840 ppm

http://home.casema.nl/errenwijlens/co2/co2a1fifick.gif

3 Klimaatgevoeligheid

Klimaatgevoeligheid gaat per CO2 verdubbeling, dus voor 800 ppm is dat een factor twee, voor 1248 ppm een factor drie. De IPCC range ligt tussen de 1.5 en 4.5 graden voor CO2 verdubbeling. In een tabelletje wordt dit dan:

ppm    T min  T max
840    1.9°   5.6°
1248   2.7°   8.2°

Zoals gezegd, de waarnemingen wijzen op een lage CO2 gevoeligheid (kleiner dan 1.5 graden) en een hoge CO2 absorptie. Dus twee graden is al echt een worst case scenario, Waarschijnlijk zal het FI scenario niet eens gehaald worden.
En bij de lage waarde van klimaatgevoeligheid smelten de ijskappen voorlopig ook nog niet zo snel af als Prof Vellinga wel vreest.

Update: Hier is de link naar de rede (video en pdf)

Dit bericht werd geplaatst in Hans Erren-2008-10 en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.