Is Nederland wel voorbereid op de kou?

Afgelopen donderdag gaf emeritus (hij is al 87) professor Cornelis de Jager een presentatie op het KNGMG congres in Amsterdam. Tijdens zijn academische loopbaan bestudeerde de Jager de zon, en na zijn pensionering ging hij daar gewoon mee door, hij is nu als vrijwilliger verbonden aan het NIOZ op Texel.
De zonneactiviteit is op dit moment uitzonderlijk laag, naast dat we in een zonnevlekkenminimum zitten (dat gebeurt elke 11 jaar) wil de nieuwe cyclus maar niet echt op gang komen.

Magnetisch veld
Het magnetische veld van de zon kent twee fasen: tijdens een zonnevlekkenminimum is het veld polair, tijdens een zonnevlekkenmaximum is het veld equatoriaal. Dat komt omdat de zon een gasbol is, die aan de evenaar sneller draait als aan de polen, waardoor de magnetische lijnen worden opgewonden.
 

Nu is er een verband tussen de polaire en de equatoriale veldsterkte: als de polaire veldsterkte afneemt, dan doet de equatoriale veldstrekte dat 6 jaar later ook. Op het ogenblik is de polaire veldsterkte laag, dus wordt het volgende zonnevlekkenmaximum ook laag. De Jager keek nog verder en zag dat een periode van lage polaire en equatoriale veldsterkte een voorspelling inhoudt voor de langere termijn. We hebben het pad naar een nieuw extreem minimum net gemist, maar de volgende eeuw zal gekenmerkt worden door zwakke oscillaties, vergelijkbaar met de 19e eeuw.

We mogen blij zijn dat er geen Maunder minimum aankomt. Met de huidige wereldwijde afhankelijkheid van internationaal transport zou dit een regelrechte ramp inhouden.

Temperatuurgeschiedenis
Hier is de temperatuurgeschiedenis van de afgelopen twee eeuwen:
het krachtige magneetveld van de zon zorgde in de 20e eeuw voor een stabiele temperatuur, de 19e eeuw kenmerkte zich door sterke afwiseling van heet en koud.

Is Nederland voorbereid?
In 1963 bevroor de noordzee, in een winter die nog mild was in 19e eeuwse opzichten.

 
De vraag is of het Nederlandse gasdistributienet zelfs een winter van 1963 aankan. Mijn ouders stookten in 1963 nog steenkool, als Rusland de kraan dichtdraait naar het buitenland om eerst in de eigen behoefte te voorzien, ziet het er ernstig uit.

Toch maar een noodpakket inslaan.

Presentatie:
http://www.slideshare.net/cdejager/stille-zon-presentation
Verder lezen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cornelis_de_Jager
http://www.cdejager.com

Dit bericht werd geplaatst in Hans Erren-2008-11 en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Is Nederland wel voorbereid op de kou?

 1. Marcel Croese zegt:

  Interessant artikel, moesten meer mensen maar eens lezen en als startpunt nemen voor verder googelen en/of open minded info tot je nemen.
  Eén vraag echter: Als Rusland de gaskraan dichtdraait, dan doen wij dat toch ook? Ik bedoel, onze gasvelden kunnen Nederland toch helemaal voorzien?

 2. Hans Erren zegt:

  Inderdaad wordt 50% van de jaarproductie geexporteerd, de vraag is of deze contracten straffeloos binnen europa stopgezet kunnen worden. http://www.energiekamer.nl/images/gasmonitor%202005_tcm7-93016.pdf
  Daarnaast is de vraag of de kleinere distributieleidingen naar de huishoudens de grote vraag kunnen verwerken tijdens een extreem strenge winter.

 3. Lex zegt:

  Mij is ooit eens verteld dat er bij zware vorst (een etmaal lang gemiddeld -16)een noodplan klaar is. Dit houdt in dat alle huishoudens, ziekenhuizen, bejaardentehuizen en dergelijke wel voorzien worden van gas en de rest (fabrieken e.d) wordt uitgeschakeld.

Reacties zijn gesloten.