Boekbespreking: Bodemdaling langs de Nederlandse kust

 

De experts op het gebied van bodemdaling in Nederland hebben een kloek boek samengesteld dat een goed beeld geeft van de huidige wetenschappelijke kennis op dit gebied. Het is een bundeling van wetenschapelijke artikelen, oorspronkeklijk bedoeld voor een workshop in 2005, maar bijgewerkt aan de actualiteit. De focus van het boek ligt op het gebied van de Hondsbossche en Pettemer zeewering (Case study) maar algemene zaken mbt bodemdaling en zeespiegelstijging komen ook aan de orde.

De conclusie van Douwe Dillingh (Deltares voorheen RWS-RIKZ) mag er zijn:
 
"Het stormklimaat voor Nederland lijkt in de toekomst weinig te veranderen, de berekende veranderingen met behulp van klimaatmodellen zijn klein ten opzichte van de natuurlijke variabiliteit.
Tenslotte wordt geconcludeerd dat de KNMI’06 klimaatscenario’s op zich geen reden geven om de huidige scenario’s voor zeespiegelstijging voor het kustbeleid aan te passen
."
 
Waar ik van schrik is dat de auteurs de zieneres Marieke de Vrij aan het woord laten in een wetenschappelijke publicatie (zij het slechts als 3 pagina’s verslag in de bijlagen). Hebben de auteurs nog nooit van cold reading gehoord?

Maar verder is het boek een aanrader voor iedereen die zich met kustbescherming bezighoudt. Bijdragen van Prof. Frans Barends, Gert Brand, Chris Bremmer, Prof. Sierd Cloetingh, Douwe Dillingh, Prof. Ramon Hansen, Adriaan Houtenbosch, Henk Kooi, Arno de Kruif, Freek van Leijen, Kyra van Onselen, Prof. Peter Teunissen en Meindert Van.

Ref
F.B.J. Barends, D. Dillingh, R. Hanssen and K. Van Onselen (eds), Bodemdaling langs de Nederlandse kust Case Hondsbossche en Pettemer zeewering, Delft University Press October 2008, 280 pp., hardcover  ISBN: 978-90-5199-521-3

http://www.dupress.nl/loadtop/dup_load.php?isbn=9789051995213

Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Hans Erren-2008-11 en getagged met . Maak dit favoriet permalink.