Malaria

Paul Reiter heeft een nieuw peer reviewed artikel waar alle bezwaren zijn samengevat die hij tegen het malaria-alarmisme van het IPCC heeft.

Pim Martens
In de jaren negentig rees de ster van de Nederlander Pim Martens snel aan het IPCC firmament. Pim Martens had een computerprogramma geschreven waarmee hij de effecten van temperatuur op de verspreiding van Malaria kon berekenen, die berekeningen waren alarmerend, koren op de molen van het IPCC.

Tanzania

Ik heb van 1997 tot 2000 in Tanzania gewoond en gewerkt. Dankzij de geweldige steun van de Nederlandse tropenartsen Belia Klaassen en Ype Smit van de IST clinic in Dar es Salaam hebben wij de aanslag op onze gezondheid goed doorstaan, ondanks dat we elke dag medicijnen innamen om de malaria te remmen moesten we toch bij elke koorts een "bloodslide" laten maken om te kijken of er geen parasieten in ons bloed zaten, dat is gelukkig nooit gebeurt, wel ben ik een paar keer flink ziek geweest door een salmonella-aanval en giardia. De IST clinic gaf elk regenseizoen een malariawaarschuwing uit. In de droge tijd zijn er namelijk geen poeltjes waar de malariamug zich kan ontwikkelen.
Sinds 2000 is er een intensief anti-malaria programma dat al enige successen heeft geboekt. Malaria is voornamelijk een armoede gerelateerde ziekte.
Tanzania is aan het verdrogen door de toenemende druk van overbegrazing; de voornaamste reden waarom de de ijskap van de Kilimanjaro krimpt, het is dan ook merkwaardig dat ondanks deze verdroging ook in Tanzania een toename van malaria wordt voorspeld.

Nairobi
Nairobi werd bekend door An Inconvenent Truth waarin werd gesteld dat de malaria in de hoogvlakte aan het toenemen was, bij de IPCC bijenkomst in Nairobi (April 2001) werden prompt ook anti-malaria tabletten geslikt door onder andere Wijnand Duyvendak (die niet over wetenschap wil debateren).

Paul Reiter

In zijn nieuwe artikel rekent Paul Reiter rigoreus af met enkele veel voorkomende misconcepties met betrekking tot malaria.
In de simpele temperatuurmodellen wordt voorbijgegaan aan de natuurlijke omstandigheden en het gedrag van mensen, de natuurlijke omstandigheden en het gedrag van de vectoren (in geval van malaria: de muggen), en de immuniteitsontwikkeling in gastheer en gastheerpopulatie. Malaria kwam vroeger voor in gematigde streken, zelfs tot voorbij de poolcirkel!

Tot de uitroeien in Europa hebben bijgedragen:
– Drainage van moerassen, invoering van nieuwe landbouwtechnieken,( er is een oud italiaans spreekwoord: "Malaria vlucht voor de ploeg")
– Nieuwe voedergewassen maakte grotere veestapels mogelijk waardoor de malariamuggen zich voedden met veebloed, en de ziekten niet op mensen konden overdragen.
– Veestapels werden meer in stallen gehuisvest waar volwassen muggen zich ophielden en zo wegbleven bij mensen.
– De ontvolking van het platteland en toenemende urbanisatie verschoof ook de mens-vee verhouding richting vee.
– Huizen werden muskietbestendig gemaakt voornamelijk tijdens de winter.
De medische zorg ging met grote sprongen vooruit.
 
Tot in 1950 was malaria endemisch in zeeland. Malaria is ook uitgeroeid in de rijke tropische landen Singapore en Brunei. Armoede blijft de voornaamste bepalende factor bij malaria.

Ref:
Paul Reiter, 2008, Global warming and malaria: knowing the horse before hitching the cart, Malaria Journal 2008, 7(Suppl 1):S3 doi:10.1186/1475-2875-7-S1-S3http://www.malariajournal.com/content/7/S1/S3
http://www.malariajournal.com/content/pdf/1475-2875-7-S1-S3.pdf

Dit bericht werd geplaatst in Hans Erren-2009-01 en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Malaria

  1. beertjewolf zegt:

    Paul Reiter heeft in 2005 t.b.v. het Britse parlement een rapport geschreven over het niet-wetenschappelijke karakter van de diverse IPCC rapporten met betrekking tot de verspreiding van ziekten als gevolg van de opwarming van de aarde. Het is zeer lezenswaardig en toont een schokkend beeld van onwetendheid over dit onderwerp bij het IPCC. Intussen "weet" de hele wereld dat de gematigde zone zich moet opmaken voor een invasie van tropische ziekten.
    Het rapport is te vinden op: http://www.publications.parliament.uk/pa/ld200506/ldselect/ldeconaf/12/12we21.htm

Reacties zijn gesloten.