De windmolens van Minister van Brempt

Minister van Brempt realiseert zich niet dat ze een plan ondersteunt dat de hele Noordzee wil volbouwen met een miljoen windmolens.

In Vroege Vogels afgelopen zondag was de vlaamse Minister van Mobiliteit Kathleen van Brempt enthousiast aan het woord over de nieuwe plannen voor energieopwekking op de noordzee: het Masterplan Zeekracht van het Office for Metropolitan Architecture (OMA), het wereldvermaarde architectenbureau van Rem Koolhaas.

Even wat cijfers
Alle 1826 opgestelde windmolens in Nederland (vermogen 1559 MW) produceerden in 2006 (cijfers van CBS) bij elkaar 2 734 000 MWh electriciteit. De kleine kerncentrale van Borsele (vermogen 510 MW) produceerde in zijn eentje 3 469 339 MWh.
Dus een volcontinucentrale van 1 GW vermogen produceert 6.8 TWh.

"Volgens de ontwerpers kunnen windmolens op de Noordzee op volle capaciteit 13400 TWh opleveren. Vandaag levert de Noordzee 4 TWh op. De energieproductie van de Perzische Golf bedraagt vandaag 11.300 TWh."

Een miljoen molens
Mja, een produktie van 13400 TWh komt dus overeen met 1970 GW volcontinu opgesteld vermogen. Met molens van 5 MW, heb je dus 394000 molens nodig, maar die draaien niet altijd op volle capaciteit, gemiddeld halen ze zo’n 40%. Voor een reeele productie van 13400 TWh heb je dus een miljoen molens nodig. Dat is dus een miljoen windmolens van het type domtoren 100 m hoog en een rotordiameter van 126 meter. Deze miljoen molens moeten natuurlijk wel stabiel staan. Dus dat betekent een miljoen keer heien, betonstorten in de broze visgronden die Greenpeace zo dapper stond te verdedigen door blokken natuursteen te storten.

Milieueffecten
Daarnaast produceren die miljoen molens trillingen en geluid onder water, en dan hebben we het nog niet eens over alle verbindingskabels. Of de slachting die een miljoen molens onder vogels kan aanrichten. Die ene zeearend in flevoland kunen we ons nog wel herinneren.
Op de noordzee met een oppervlak van 575000 km² krijgen we dan dus 1.7 molen per vierkante km. Bij vaargeulen mag je met de huidige regulering geen molens plaatsen, er gaan nog wat defensiegebieden en aangewezen natuurgebieden af, dus dan mag je blij zijn als je onder de drie molens per km² kunt komen.

Losse krabbels
Het lijkt erop dat iemand op een servet wat krabbels heeft gemaakt zonder zich te kommeren over de konsekwenties van het plaatsen van een miljoen windmolens.
En de prijs de in vroege vogels genoemd werd? 200 miljard, dat is dus 200 000 Euro per molen zonder leidingen? Dat is wel erg goedkoop.

zie ook http://www.algemene-energieraad.nl/newsitem.asp?pageid=8061

Dit bericht werd geplaatst in Hans Erren-2009-03 en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De windmolens van Minister van Brempt

 1. Beertjewolf zegt:

  Het kan niet anders: minister van Mobiliteit Kathleen van Brempt zal het ongetwijfeld goed kunnen vinden met onze minister Jacqueline Cramer. Beiden beschikken over een gezonde portie fantasie en worden niet gehinderd door realiteitszin.

 2. Tom Zijlstra zegt:

  Hallo Hans,
  Het is een ander onderwerp maar zou je eens willen reageren op dit verontrustende artikel in de New Scientist? http://www.newscientist.com/article/mg20127011.500-arctic-meltdown-is-a-threat-to-humanity.html?full=true
  Groet, Tom

 3. Hans Erren zegt:

  @Tom
  Zie mijn recente bijdrage: 1000 Gigatonhttp://www.volkskrantblog.nl/bericht/259049

 4. Henk Daalder 9-9-9 zegt:

  Windmolens zijn de enige bron van energie waarvan de gevolgen in de toekomst precies duidelijk zijn.
  Alle andere vormen van energie opwekking hebben onbekende gevolgen in de toekomst.

 5. Henk Daalder 9-9-9 zegt:

  Nog wat cijfers
  De kerncentrale Borssele produceert jaarlijks voldoende giftig afval om 1 miljoen mensen te laten sterven aan kanker.
  Alle huidige en toekomstige windparken laten geen schadelijke sporen na.
  Hooguit dat tegenstanders lawaai maken om het zachte geluid dat die windmolens geven

 6. Hans Erren zegt:

  Kanker? Maar dat doet het niet, kernenergie is per opgewekte kilowatt bewezen de veiligste methode, en de hoeveelheid afval is minimaal.
  Schadelijke sporen: Wat dacht je van slagschaduwen en vogelslachtoffers onder de windmolens, bekabeling, fundering, winning van aluminium en titanium?

Reacties zijn gesloten.