Himalaya-alert

Op de radio horen we de stem van een vrouw die blijkbaar voor het klimaat een berg aan het beklimmen is.

Een bezoek aan de geadverteerde site wijst uit dat de dame in kwestie "(klimaat)journalist en beroepsavonturier" Bernice Notenboom, een recordslurper aan airmiles is, met expedities naar de koudepool, de zuidpool, over groenland heen, en nu weer gesponsord naar de Himalaya.

Mount Everest
Al zie ik het wetenschappelijk nut niet om de Mount Everest te beklimmen voor een klimaatstudie. Van elke tien mensen die de top bereiken sterft er een op de terugweg; naar de maan gaan is veiliger. Hans Oerlemans doet al jaren nuttig werk op de Morderatsch gletsjer in Zwitserland, Zo kan het ook dus.
Het ITC is al jaren betrokken bij groeiende bergmeertjes in de Himalaya, waar dus wateroverlast het probleem is en niet het tekort.
 

Grondwater
Waarschijnlijk is Bernice weer eens verblind door Al Gore die beweert dat verdwijnen van de laatste gletsjers in de Himalaya iets te maken heeft met de waterbevoorrading stroomafwaarts. In geval van Bangladesh gebeurt het volgende:
Bij regen stroomt een deel van het water over het oppervlak weg en een gedeelte gaat het grondwater in, waar het stroomafwaarts als bron aan de oppervlak verschijnt. Bij sneeuwval wordt een deel aan gletsjer toegevoegd maar het grootste deel smelt zomers af. Het grootste deel van het Gangesstroomgebied heeft dus grondwater als bron, direct smeltwater van gletsjers is verwaarloosbaar op het totale volume. In Bangladesh is verder ook nog het probleem dat door overbevolking een groot deel van het aanwezige hout wordt gekapt als brandhout, waardoor erosie onstaat. Dit sediment wordt stroomafwaarts weer in de rivier afgezet waardoor de riviergeulen daar ondieper worden. In de regentijd zal het rivierwater zich een weg banen over de uiterwaarden waar al deze arme mensen wonen.

Houtvuurtjes

Of het versneld verdwijnen van de gletsjes te maken heeft met CO2 uitstoot? Het lijkt erop dat de lokale bevolking er met hun primitieve kookpotten meer aan schuldig is.

http://www.sciam.com/article.cfm?id=brown-haze-from-cooking-fires-cooking-earth

Alweer dus een fundamenteel armoedeprobleem, waarvoor een oplossing voor de hand ligt: stoppen met houtvuurtjes en overstappen op kerosine, herbebossing om verdergaande erosie te voorkomen, en de rivieren uitbaggeren. Dat zal het overgrote deel van het probleem aanpakken.

CO2 beperking in Nederland niet, vertel dat maar eens aan de kinderen in Nederland als je terugkomt, Bernice.

Dit bericht werd geplaatst in Hans Erren-2009-04 en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Himalaya-alert

  1. Beertjewolf zegt:

    Ik erger me ook al een tijdje aan Bernice de klimaatavonturierster. Type toffe meid, werkt aan de goede zaak! . Maar heb haar nog niet kunnen betrappen op opmerkingen die uitstijgen boven havo-4 niveau. Bahhh!

Reacties zijn gesloten.