Zij kreeg de Nobelprijs niet.

Irena Sendler werd 98. In 2007 stond ze op de nominatie voor de Nobelprijs van de vrede, ze kreeg hem niet, in 2008 was ze dood.

Die nobelprijs ging naar een politicus die een diashow had gemaakt en niet naar een vrouw die haar leven in de waagschaal had gesteld om 2500 kinderen te redden uit het ghetto van Warschau.

Tijdens de tweede wereldoorlog kreeg Irena Sendler toestemming om in het ghetto van Waschau te werken als loodgieter. Ze smokkelde kinderen in haar gereedschapskist en onder het dekkleed van haar auto. Ze had haar hond geleerd aan te slaan bij de bewakers zodat die haar snel doorlieten en ook de geluiden van de kinderen overstemde. Ze werd gevangen genomen en zwaar gemarteld. Ze bewaarde alle namen van de kinderen in een glazen pot die ze in haar tuin begroef.
Na de oorlog probeerde ze de kinderen met hun ouders te herenigen, de meeste ouders waren niet meer in leven. De kinderen vonden hun weg bij pleegouders.

Op 12 mei vorig jaar overleed Irena Sendlerowa in Warschau op de leeftijd van 98 jaar aan de gevolgen van een longontsteking.

Bron: http://www.snopes.com/politics/war/sendler.asp

Met dank aan Winfried Klein

Dit bericht werd geplaatst in Hans Erren-2009-05 en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Zij kreeg de Nobelprijs niet.

  1. zilver zegt:

    Wat een bijzonder verhaal, ik lees het nu voor het eerst, wat een moed.

Reacties zijn gesloten.