Het huis van Caesarion

Tommy Wieringa heeft een nieuwe roman, het zal ook een bestseller worden met actuele ingredienten en sex.

Gisteren was hij in Tros Nieuwsradio. Geinspireerd door Shishmaref wilde hij ook een storm op een afbrokkelende kust meemaken. Wim Noordhoek wist dat dit in Dunwich in Suffolk was (bij Noordwijk recht oversteken). Inderdaad laat google maps een stacaravancamping op de rand van de klif  in Dunwich zien.

Tommy Wieringa in Tros Nieuwsradio (fragment start op 5’27")"
"Die caravan dat was een stacaravan in het graafschap Suffolk. Daar heb ik een maand ingezeten in februari 2006 omdat ik winterstormen wilde meemaken. Want het is een pijnlijke toestand die voor Nederland uiteindelijk gunstig is, maar de Engelse oostkust erodeert in een vlug tempo en er storten daar, wat je ziet in de zeespiegelstijging een eskimodorp in zee zakken, maar dat gebeurt dus ook veel dichterbij in Oost Engeland. En ik heb dat van nabij willen meemaken. Op het klif, waar ik in die stacaravan leefde die maand op ongeveer 3-4 meter van die klifrand die een meter of twaalf naar beneden valt, had ooit een huis gestaan dat heettte "Ons Huis" dat was van Nederlandse mensen "Ons Huis", een soort "Behouden Huys" op Nova Zembla maar dan daar op het klif."
"Maar waarom moest die jongen wonen in een huis dat in het ravijn stort?"
"Omdat ik een situatie nodig had waar een zoon en een moeder dakloos zouden worden."
Tot zover Tros Nieuwsradio.

Als je in Dunwich een huis op een klif koopt, dan is het toch raadzaam om eerst wat oude kaarten te raadplegen.

We zien dat het klif al jaren aan het eroderen is en dat de erosiesnelheid ook nog afneemt. Mocht iemand nog de illusie hebben dat dit door "het veranderende klimaat" gebeurt: men zij gerust gesteld. Maar inderdaad is het redelijk onafwendbaar. Barentsz en van Heemskerk hadden het beter bekeken met hun "Behouden Huys".

Maar toch slim van Tommy Wieringa om op de actualiteit mee te liften, een bestseller wordt het wel!

Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Hans Erren-2009-05 en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het huis van Caesarion

 1. Tom Zijlstra zegt:

  OK, Hans. Maar waarom "Het huis van Caesarion" als titel? Ik weet wel dat de Romeinen Engeland ooit hebben veroverd en de Muur van Hadrianus hebben gebouwd tegen invallen van de noordelijke barbaren. Maar ze waren niet verantwoordelijk voor de kustafslag, voorzover mij bekend.

 2. Hans Erren zegt:

  "Caesarion" is de naam van de hoofdpersoon in het boek. Hij groeit op in een huis op een afbrokkelende klif.
  "Ons Huis" in Dunwich staat er model voor.
  Tommy Wieringa – Caesarion
  De Bezige Bij, €19,90

Reacties zijn gesloten.