Daar, Later.

Sible Schöne, de programmadirecteur van HIER-klimaatcampagne, klaagt in Trouw dat er maar geen brede beweging ontstaat voor het klimaat:
"Er is dus rond het thema ’klimaat’ nog nergens ter wereld een klassieke protestbeweging ontstaan, vergelijkbaar met de anti-kernenergie beweging of de vredesbeweging van dertig, veertig jaar geleden."

Waar zou dat aan kunnen liggen?

Mensen prikken door het doemdenken heen, omdat ze het onderhand allemaal al een keer gehoord hebben: De club van Rome met Grenzen aan de groei, Malthus met zijn bevolkingsexplosie, ‘Met slecht nieuws krijg je meer aandacht. En veel organisaties denken: als we roepen dat het slecht gaat, krijgen we meer geld.’ (aldus Geert de Snoo)
 
Schöne: "Consumenten verdienen een beter aanbod van makkelijke, betaalbare en aantrekkelijke klimaatoplossingen."
Als mensen een oplossing willen zullen ze toch eerst moeten inzien dat er een probleem is, en daar schort het in eerste instantie nog behoorlijk aan. Centrale verwarming, toegang tot betaalbare medicijnen, pas toen al deze voorwaarden werden vervuld gingen wij in het westen eens kijken naar onze vervuiling, en het heeft geholpen "Nederland wordt steeds schoner"

Alleen als alternatieve energie goedkoop is, dan pas zal het grootschalig worden benut. Kijk maar naar de mobiele telefoon en de breedbeeld-TV, de trendsetters blijven met de dure produkten met kinderziekten zitten. De zuinige Nederlander kijkt toch eerst in zijn portemonnee, en iemand in een huurwoning zal niet zo snel in een zonneboiler investeren als die na dertig jaar pas is terugverdiend.

"Hier, nu," wil Schöne ons doen geloven, echter in China willen ze eerst hun centrale verwarming, autootje en betaalbare medicijnen.

"Later, daar", misschien is dat wel het eigenlijke probleem.

Lees verder:
Sible Schöne, Leve de nieuwe Klimaatbeweging 3.0, Trouw, deVerdieping | podium, zaterdag 23 mei 2009, pagina 38
http://www.trouw.nl/groen/opinie/article2766795.ece/Leve_de_de_nieuwe_Klimaatbeweging_3.0__.html

Dit bericht werd geplaatst in Hans Erren-2009-05, Media en getagged met . Maak dit favoriet permalink.