Waar blijft de super-El Nino?


Als er niet snel een Super-El Nino komt, is Global Warming afgelopen.

De laatste grote El Nino was in 1998. Ik woonde in Tanzania en de regens waren overvloedig, regelmatig stond de oprit blank.

Tijdens die periode bracht ik ook een bezoek aan Mozambique, daar waren mega-overstromingen die heel Maputo blank zetten. Mijn vliegtuig was de laatste vlucht die nog weg kon voordat het vliegveld werd gesloten omdat de startbaan onder water stond.

Al enige jaren stijgt de wereldgemiddelde temperatuur niet meer. De trend tussen oppervlaktetemperatuur gemeten door weerstations (GISS) en die door satellieten lopen steeds meer uiteen, terwijl de concurrerende instituten (RSS en UAH) die de sateliettemperatuur berekenen het wel met elkaar eens zijn.

Nu wordt door klimaatskeptici (mijzelf incluis) beweerd dat de afwezigheid van temperatuurstijging in de afgelopen tien jaar een bewijs zou zijn dat de modellen niet kloppen. Als we echter naar een index kijken die de opwarming weergeeft (de Nino3.4 index), die verder teruggaat dan de satellieten, dan zien we dat een dergelijke stasis ook al in de jaren ’70 plaatsvond. en dat het hogere niveau na 1972 een opmaat was voor de super El Nino van 1983.

                                   

De gelijkenis in de twee signalen is frappant, de vlakke periode van de jaren ’70 werd afgesloten met een super El Nino in 1983 terwijl de huidige vlakke periode zelfs een dip liet zien in 2008!


De 1983 El Nino werd in de wereldgemiddelde temperatuur gecompenseerd door de grote afkoelende vulkaanuitbarsting van El Chichon. Op het ogenblik is er geen grote vulkaanuitbarsting gaande die de dip in de temperatuur kan verklaren.

Als de Super El Nino niet snel komt, dan heeft Jim Hansen een serieus probleem.


update:
Jenne vroeg hoe het nu met de zeespiegel in Tuvalu  gaat: Hier zijn de gegevens van PSMSL en Topex.
Een El Nino zorgt voor een verlaging van het zeeniveau.

Nino3.4 data:
http://www.cpc.noaa.gov/data/indices/sstoi.indices

Dit bericht werd geplaatst in Hans Erren-2009-06 en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Waar blijft de super-El Nino?

 1. Jenne zegt:

  Slightly off-topic: er staat weer eens een artikel in de Volkskrant (za 13 juni) over de bedreigende zeespiegelstijging in Tuvalu. Voor zover ik weet is daar nou net de zeespiegel de afgelopen decenia NIET gestegen. Maar misschien loop ik achter? Zoek het eens uit, zou ik zeggen.
  Jenne.

 2. landheha zegt:

  De zonnevlekken zijn ook heel laat dit jaar.
  en nu klagen ze in Australie met enige regelmaat over wel erg veel water…

 3. robdevos zegt:

  Alweer een teken dat er een waarschijnlijk een trendbreuk plaatsvindt. Maar voorlopig staan de neuzen bij Nederlandse politici, media, UNO, EU en een deel van de klimaatwetenschappers nog steeds dezelfde kant op: red het klimaat!
  Hoogtepunt in de race om het meest alarmerende klimaatberichtgeving was afgelopen week ongetwijfeld het rapport van het Global Humanitarian Forum, genaamd "Climate Change – The Anatomy of a Silent Crisis". Voorspellingen van vele vele doden als gevolg van opwarming, en dat alles gebaseerd op toename van het aantal slachtoffers van vulkaanuitbarstingen de afgelopen decennia. Hulde voor dit voortreffelijke stukje broddelwerk!

 4. Hans Erren zegt:

  @jenne, de Tuvalu data staat hierhttp://www.pol.ac.uk/psmsl/pubi/rlr.monthly.data/732011.rlrdata
  jammer genoeg eindigt die in 2001, wat wel zichtbaar is in deze reeks is dat een El Nino voor een sterke VERLAGING van het zeeniveau in Tuvalu zorgt. Voor de alarmisten in Tuvalu mag de super El Nino dus nog wel even wegblijven….

 5. Hans Erren zegt:

  recente data van topex poseidon is hier te vinden:http://sealevel.colorado.edu/wizard.php
  grafiek voor tuvaluhttp://sealevel.colorado.edu/wizard.php?dlon=178&dlat=-7.5&map=v&fit=n&smooth=n&days=60
  tabelvormhttp://sealevel.colorado.edu/cgi-sealevel/table.cgi?dlon=178&dlat=-7.5&map=v&fit=n&smooth=n&days=60

 6. Marinus zegt:

  Nav. artikel in Volkskrant was ik eveneens benieuwd naar hoe het nu zou zitten met die stijging in Tuvalu. Kwam zo toevallig op deze site en kwam zo op de website van Colorada Univ. In de overview daarvan staat overigens een interessante grafiek met wat de gemiddelde oceaan niveaus lijken te zijn, en die een gestaag stijgende lijn vertonen, maar daar gaat het hier niet om. De data en grafiek van Tuvalu waarnaar Hans Erren verwijst zijn moeilijk af te lezen. Ter informatie heb ik ze snel – voorzover dat mag – per jaar gemiddeld en in grafiek gezet. In een grafiek is duidelijk een stijgende trend te zien en een El Nino zou daar inderdaad zeer welkom zijn.
  jaar gemiddeld
  1993 -2,67
  1994 2,56
  1995 4,13
  1996 3,50
  1997 -1,05
  1998 -14,23
  1999 2,80
  2000 5,18
  2001 3,94
  2002 7,16
  2003 6,99
  2004 8,29
  2005 7,88
  2006 6,33
  2007 8,85
  2008 7,04

 7. dirk zegt:

  Volgens mij heeft Hansen je blog gelezen en word je snel op je wenken bediend: een +0,5 voor juni van Hansen en een 0,0 volgens Giss en UAH, dat gaat een leuke discussie worden!

 8. Hans Erren zegt:

  Inderdaad het wordt spannend of de komende el nino die van 1997 overtreft
  deze getallen dus goed in de gaten houden het komende jaar:
  Nino3.4 data:http://www.cpc.noaa.gov/data/indices/sstoi.indices

Reacties zijn gesloten.