Hoera, een kerncentrale

Hehe, eindelijk heeft Delta de stap gezet voor een nieuwe kerncentrale van maar liefst 2500 megawatt. (2 x Clauscentrale, vier koeltorens) http://binnenland.nieuws.nl/560389/tweede_kerncentrale_in_borssele_op_til

Kunnen we eindelijk een deuk in de nederlandse CO2 uitstoot slaan, mag het verzoek niet eerder worden ingediend dan 2011.

Nee, we gaan gezellig CO2 onder de grond stoppen.

Barendrecht wil niet, Borsele wel.

update: link
Is Nuclear Power a Viable Option for Our Energy Needs?

Dit bericht werd geplaatst in Hans Erren-2009-06 en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Hoera, een kerncentrale

 1. Henk Daalder zegt:

  Met een kerncentrale STIJGT onze CO2 uitstoot.
  Bij het opwerken van uranium erts komt heel veel CO2 vrij, vergelijkbaar met 1/3 vaneen gascentrale.
  Naarmate het erts armer wordt, stijgt de CO2 uitstoot. In 2080 zal een kerncentrale even veel CO2 als een kolencentrale veroorzaken.
  Om over het onverzekerbare risico maar te zwijgen.
  En de kosten vaneenkerncentrale, 4 keer een vergelijkbaar windpark, in nederland 8 keer.

 2. Hans Erren zegt:

  Henk ik zie kerncentrales als eerste een vervanging van kolencentrales en aardgascentrales, die de baseload in Nederland produceren.
  Met windparken kom je nooit verder dan 25% omdat dan je net absorptiecapaciteiten krijgt.
  Bovendien als je een windpark installeert, zul je de variatie van de wind moeten opvullen met snelle gasturbines met een rendement van 30% terwijl baseload gascentrales een rendement van 50-60% hebben. dat betekent dat een windpark netto geen co2reductie oplevert, alleen meeer horizonvervuiling.
  Co2 onder de grond opslaan is energetisch duur: je moet het afvangen en samenpersen, dat kost zoveel energie dat je voor drie centrales er een vierde nodig hebt om de energeie voor de opslag te leveren.
  In 2080 zijn de huidige kerncentrales allang afgeschreven. Het is aan de mileulobby te wijten dat er geen snelle kweekreactor in Kalkar staat die ons voor eeuwen energie had kunnen leveren.
  Het is aan de mileulobby te wijten dat er nu kolen en gas centrales staan en geen kerncentrales zoals in Frankrijk. Frankrijk wekt 75% van haar electriciteit op in kerncentrales. CO2 per hoofd in Frankrijk is 1.71 in Nederland is dat 2.81. ( http://cdiac.ornl.gov/trends/emis/top2006.cap )
  Een kerncentrale van 2500 MW is goed voor 1250 windmolens van 5MW (rendement 40%), Waar wil je die 1250 molens (120 m spanwijdte) neerzetten? Toch niet in de polder hoop ik, daar is te weinig wind.
  De electriciteit is hard nodig als we allemaal electrisch gaan autorijden. (en die A4 mag nu ook wel eens van Delft naar Schiedam worden doorgetrokken)

 3. robdevos zegt:

  Henk,
  Delta is een bedrijf, dus een organisatie met winstoogmerk. Als ik jouw kostenraming voor een nieuwe kerncentrale lees, dan moet men bij Delta helemaal gek zijn en nu direct afstevenen op een bankroet.
  En dan heb ik het nog niet over al die elektriciteitsproducenten over de gehele wereld die al decennia lang kerncentrales beheren en nog steeds op wonderbaarlijke wijze het faillissement hebben kunnen ontlopen.
  En dat zijn heus niet allemaal bedrijven die hun afvalproblematiek afwentelen op het milieu.
  De milieubeweging bevindt zich voor wat betreft kernenergie in een merkwaardige spagaat. Enerzijds is kernenergie in deze kringen een kolossaal taboe, ontstaan in de jaren ´70 , anderzijds een prachtige manier om uitstoot van CO2 te reduceren (als je er van overtuigd bent dat dit een probleem vormt).

 4. Henk Daalder zegt:

  Rob,
  Dat de overmatige CO2 uitstoot een probleem is, is geen overtuiging, maar een wetenschappelijk feit.
  Sommige mensen zitten alleen nog in de ontkenningsfase, met roken en abest heeft dat ook heellang geduurd.
  Vwb Delta, vermoed ik dat ze allang een afspraak met RWE hebben, dat die meebetaalt.
  RWE moet thuis zijn kerncentrales stoppen en kijken natuurlijk verlekkerd naar dat landje met corrupte bestuurders die hun belasting betalers graag onverzekerd risico’s laten lopen.
  Vooral als ze daar wat aandacht van een machtig bedrijf voor terug krijgen.
  En natuurlijk betaalt de consument de aparte hoogspanings kabel die RWE gratis mag gebruiken om zijn stroom van die kerncentrale naar duitsland te halen
  Hans,
  Lees de promotie studie van Bart Ummels eens. Hij heeft aangetoond dat we met gemak tot 50% windstroom in het net kunnen voeden.
  En als we het goed regelen kan het natuurlijk ook 100% worden.
  Jij gaat er zomaar van uit dat we van de fossiele stokers blijven accepteren dat ze zo slecht regelbaar zijn.
  Als straks duurzaam opgewekt stroom voorrang heeft, zul je zien dat die fossiele dingen toch regelbaar blijken te zijn.
  Kijk eens naar Spanje die laat zien dat je ogenschijnlijk moeiteloos een sterk varierende hoeveelheid windenergie in het net kan voeden, tussen de 0 en 43 procent, tot nu toe.https://demanda.ree.es/demanda.html
  Op dit moment 8% vannacht 14%
  En ik weet zeker dat je spanje nog steeds kunt zien tussen al die windmolens.
  Al gehoord van de complete spaanse blackout, door de varierende wind
  En we hoeven toch niet nu al te bedenken waar we in 2080 onze energie vandaan halen.
  Dan maken we onze kleinkinderen zich zorgen om de verkruimelende inhoud van de covra bunkers.
  En waarom in godsnaam die idiote stomkoppen van 2000 dachten dat ze radioactief afval konden opslaan.
  Radioactieve mensen noemen het de milieulobby, gelukkig dat zij in staat waren de waanzin van kweekreactors aan het verstand te peuteren.
  Die dingen heb je alleen nodig als je plutonium voor kernbommen wilt maken.
  Maar waar je op plutonium gebaseerde kernbommen nu voor nodig hebt, is een raadsel, want elk gebied is daarna voor eeuwen een radioactief onderzoeks onderwerp.

 5. Hans Erren zegt:

  Henk lees de link nog eens goed door: http://www.theoildrum.com/node/2323 er is meer dan genoeg kernbrandstof aanwezig, kerncentrales zijn compact en de hoevelheid afval is gering. Bovendien hebben we veel stroom nodig voor het snel groeiende electrische autopark.
  Voor 100% moet je wind bufferen, dan heb je nog veel meer rendementsverlies en moet je nog meer molens bouwen, en die duizenden molens moeten buitengaats; dan moet je heien en betonstorten voor de funderingen en verbindingskabels aanleggen in de visgronden.

 6. Scheffers zegt:

  Probleem is de hardnekkige politieke verdediging van de klimaatmythe, en de makkelijk doorprikbare mythe van de duurzame energiepotentie van windmolens en zonnepanelen door Groenlinks en hun aanhang. Het gaat immers bij beide om nieuwe onderzoeksbudgetten en investeringssubsidies vanuit de belastingpotten. Voor een geheel gesubsidieerde onderzoeksgeneratie, die nog 20 jaar mee moet. tot pensioen blijft dit een vanzelfsprekend speerpunt, ook als er al 11 jaar afkoeling wereldwijd is geconstateerd. Nog 20 jaar, zolang duurt ook de ontkenning, dat kernenergie welhaast de enige oplossing is voor de elektra-auto’s die eraan gaan komen en hun implicitie electra-crises. Een groene belofte is echter de solar-thermo energiecentrale. Als we die in Zuid-Europa kunnen stallen, 100x groter dan het meest recente 10MW model dan kan het concurrentie betekenen voor de kerncentrale. Het ziet en niet naar uit, dat deze schaalvergroting renderend wordt bij huidige wereldprijzen. Kerncentrales zullen in het nieuwe kabinet speerpunt worden van de energiepolitiek. De PvdA zet zich zelve geheel buitenspel als het zo doorgaat, voor de energie politiek en voor de huidige baarlijke klimaat & energie onzin is dat een goede zaak.

 7. Hans Erren zegt:

  Inhoudsloos schelden mag je ergens anders doen marinus

 8. Marinus zegt:

  Blijkbaar heb je Scheffers niet gelezen. Adios blog.

 9. alu-hoedje zegt:

  Het is duidelijk dat we te maken hebben met een sinister complot tussen de Linksche Kerk en Subsidietrekkende Wetenschappers om democratie en vrijheid te ‘vermoorden’. Het milieu bestaat namelijk helemaal niet, dat is een verzinsel. Zit allemaal tussen de oren. Er bestaat ook geen klimaat en energie is ook nep. Alleen mijn auto en mijn tv zijn echt, net zoals de prozac in mijn leidingwater. Dat zijn natuurrechten voor iedere hardwerkende mens en daarom mag niemand dat van mij afpakken. Zo, die zit! Iedereen die dit wil, is onderdeel van Het Complot. Ik vertrouw niemand meer, behalve degenen die mij bevestigen in mijn angst en mij gemakkelijke zondebokken kunnen leveren. Iedereen heeft het recht om een kerncentrale in zijn achtertuin te hebben. Behalve mensen die anders zijn dan ik en die ik niet begrijp. Ik ga weer fijn slapen zometeen, morgen een hele dag bloggen voor de boeg. Enfin, onzin is een goede zaak. Kannie wachten op je volgende posting dus. Doei!

Reacties zijn gesloten.