Over Groenland

Groenland is belangrijk omdat het smelten ervan leidt tot een zeespiegelstijging van zes meter.

Al Gore
We hebben Al Gore er over horen preken (zie zijn praatje in Amsterdam)
 
http://www.youtube.com/watch?v=RInIgXn70Ys

Nu heb ik van aardbevingen meer verstand dan Al Gore en ik heb de NEIC aardbevingdatabase naar jaar weergegeven in deze animatie:

De soep blijkt weerom niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend: zie ook dit World Climate report over de afremmende gletsjers in Groenland http://www.worldclimatereport.com/index.php/2009/01/23/glacier-slowdown-in-greenland-how-inconvenient/

Pier Vellinga
En ook Pier Vellinga en collega’s schilderen een angstwekkend scenario. Hier is figuur 5a uit een van zijn laatste publicaties in Geologie en Mijnbouw:

Fig. 5. a. Seasonal surface melt extent of Greenland Ice Sheet in the period 1992 – 2002, after ACIA (2004)
 
Als we die referentie van ACIA erbijnemen, blijkt dat er er een stukje van de figuur is afgeknipt. De explosieve trend die door Vellinga et al gesuggereerd wordt door de twee extremen uit 1992 en 2002 af te beelden, wordt sterk gerelativeerd door de hele trend te bezien:

Konrad Steffen heeft recenter de waarden nog geactualiseerd, het is vreemd dat Vellinga de nieuwste data t/m 2007 van Steffen niet heeft gebruikt, terwijl die gewoon online beschikbaar zijn. (Bevreemdend is ook dat de waarden van 2008 nog niet door Steffen zijn gepubliceerd, en het is nu toch al juli 2009…)


Maar wat betekent "melt extent" nu eigenlijk?
Twee weken geleden was ik in de gelegenheid om zelf wat aktuele foto’s van het "verschrikkelijke smelten" in Groenland te maken.

Op de heenweg naar Canada vloog ik over de Barklay Bugt in Oost Groenland, waar een gletsjer in zee uitmondt.

Eerst zie je velden drijfijs…

… vervolgens de gletsjermonding …

… en daarna de gletsjer zelf, met enkele prachtig helderblauwe smeltwatermeertjes ernaast.

Een mooi beeld van de gletsjer en omgeving is ook zichtbaar in google maps.

Op de terugweg van Canada vloog ik over Zuid-Groenland

en ook hier een helder blauw smeltwatermeertje.


Ik blijf met enkele enkele vragen over de kaarten van Steffen zitten: wat is eigelijk het nut van de waarde "oppervlaktesmelt in vierkante kilometer"? Hoe verhoudt zich dit tot kubieke kilometer gesmolten water, een factor die nog steeds zeer moeilijk te berekenen is met een foutmage van 10%? Bemerk ook dat het totale smeltoppervlak van Steffen over de periode  april tot oktober is, een periode waarbij in groenland de zon niet onder gaat.

En verder moet het rood natuurlijk blauw zijn:

(update 19 juli: uit documentatie van Steffen blijkt dat zijn kaarten metingen van oppervlaktereflectie van microgolven zijn. Water refecteert microgolven slechter dan ijs, maar zelfs een waterlaagje van 1 millimeter op 1 dag wordt zo al als "smeltend" geregisteerd. Ja, zo kan ik ook rode kaarten maken.)

refs:
– P. Vellinga, N. Marinova, & J.M. van Loon-Steensma, 2009, Geoperspective – Climate-proofing the flood protection of the Netherlands, Netherlands Journal of Geosciences — Geologie en Mijnbouw, vol 88-1, p 3-12
– ACIA, 2004. Impacts of a Warming Arctic: Arctic Climate Impact Assessment,
Cambridge University Press, online http://www.acia.uaf.edu/pages/scientific.html (chapter 6)
– Konrad Steffen and Russell Huff, Greenland Melt Extent 2007, January 2008, online
http://cires.colorado.edu/steffen/greenland/melt2007/index.html
– World Climate report over de afremmende gletsjers in Groenland http://www.worldclimatereport.com/index.php/2009/01/23/glacier-slowdown-in-greenland-how-inconvenient/

Dit bericht werd geplaatst in Hans Erren-2009-07 en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Over Groenland

 1. Aad Verbaast zegt:

  Prachtig blog met een kille boodschap!
  Triest dat niet meer mensen warm lopen om er echt wat aan te gaan doen!

 2. Hans Erren zegt:

  Hoezo kil? Moet jij eens opletten hoe snel mensen op een electrische auto overstappen zodra de aanschafprijs onder die van diesel- en benzineautos is gezakt.
  Maar dan moeten we wel meer kerncentrales bouwen (want die doen er echt wat aan), op wind lopen die auto’s niet.
  Overigens denk ik niet dat "wij, nu" iets aan het smelten van Groenland kunnen doen, dat is voornamelijk een taak voor de kinderen van de Chinezen, "zij, later" dus.

 3. robdevos2 zegt:

  Hans, u heeft (weer) gelijk.

 4. Harry van Schalkwijk zegt:

  Toen de Noormannen een landbouwkolonie konden vestigen op de kust van Zuid-Groenland, smolten de meeste gletsjers van Groenland ook niet af, al was het toen generaties lang warmer dan het nu is op Groenland.
  De skeptische klimaatwetenschapper John R. Christy zag ik dit op youtube uitleggen met de toevoeging dat ze een uitstekende reeks temperatuurgegevens hadden kunnen vinden in het ijs die deze warme periode in de middeleeuwen schenen te bevestigen. Zie: tijdstip 0:26.23 vanhttp://www.youtube.com/watch?v=-WWpH0lmcxA&feature=PlayList&p=762113239C0454FC&playnext=1&playnext_from=PL&index=10

 5. Klaas A. Mulder zegt:

  Vrouwengezichten uit Groenland: http://www.vkblog.nl/bericht/360047

Reacties zijn gesloten.