Hoera, IJsland warmt op

Net terug van een vakantie op IJsland. IJsland was voor het Icesave-schandaal beroemd vanwege twee zaken: ijs en vuur.

IJs
gigjokull 1944 2009
  
De gletsjer Gigjökull reikte in 1944 nog tot het dal, inmiddels is hij 500 m teruggetrokken  en is er aan de voet van de gletsjer een smeltwatermeer ontstaan:

Spektaculaire ijsbergen drijven op het meer Jökulsárlón. Je waant je in antarctica: zelfs (mini)pinguins ontbreken niet op IJsland.
drijfijs en papegaaiduiker

Vuur
Strokkur
Het woord geyser is van oorsprong een ijslands woord (geysir), de naamgevende spuitende hete bron doet het al een paar jaar niet meer, maar zijn kleine broertje Strokkur spuit elke tien minuten.

Satelietbeeld en Blue lagoon
Het vuur onder het ijs zorgt voor grote overstromingen: het zwarte gebied op de linker foto is het gevolg van een "onderijse" uitbarsting in 1996, zodat grote hoeveelheden met puinbeladen smeltwater in twee dagen naar de zee stroomde. Maar het vuur zorgt ook voor de aanwezigheid van warme bronnen waar je het jaar rond in kunt baden (rechterfoto).

Bos
Ik was te gast bij de IJslandse klimaatscepticus Ágúst Bjarnason die een zomerhuis heeft vlak bij Geysir. Hij vertelde dat al een aantal jaren IJsland met een grootschalig herbebossingsprogramma bezig is. Er worden berken aangeplant en lupinen gezaaid om de bodemerosie tot staan te brengen, die door houtkap en overbegrazing van schapen ontstaan is.
Schapen herbebossing 

Later hadden wij een wandeltocht in het nationale park Þórsmörk (Thorsmörk) Het gebied is afgesloten met een lang hek, zodat de schapen er niet in kunnen. Het resultaat is dat hier is een IJsland te zien dat onbekend is bij de meeste mensen die er niet zijn geweest: heuvels vol groene jonge bossen.
Thorsmork
Þórsmörk

Ieder nadeel heeft zijn voordeel.

Dit bericht werd geplaatst in Hans Erren-2009-08 en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Hoera, IJsland warmt op

 1. Antoinette Duijsters zegt:

  Mooie reportage.

 2. Martien zegt:

  Mooie bijdrage. Zijn wij ook geweest. Schitterend land. [Geysir doet het al jaren niet meer.]

 3. Aad Verbaast zegt:

  Een bijzonder land. Ik zou er mijn geld niet meer op inzetten overigens.

 4. Tom Zijlstra zegt:

  Goedemorgen Hans! Een papegaaiduiker is geen mini-pinguin, maar lid van de familie van de alken. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Papegaaiduiker.

 5. Hans Erren zegt:

  Weet ik Tom, ze kunnen vliegen, maar je weet vast ook wel dat de in 1844 uitgeroeide Reuzenalk (pen gwyn) de pinguin-niche innam op het Noordelijk halfrond. http://nl.wikipedia.org/wiki/Reuzenalk

 6. Hans Erren zegt:

  De laatse Reuzenalken werden overigens op het IJslandse eiland Eldey gedood.

 7. Tom Zijlstra zegt:

  Hallo Hans,
  Nou ja, ik heb geen behoefte om op alle slakken zout te leggen, maar de alk is dus geen pinguin. Zoals je zelf ook wel weet. Overigens was ik op IJsland in 1991, zwom ook in de Blue Lagoon en zag toen het begin van het herbebossingsproject waar je over schrijft. Het had toen een zakdoekformaat. Het is goed om te zien hoe het inmiddels is uitgebreid. Niettemin is het een mini-fractie van het ooit beboste oppervlak dat – als ik "Collapse" van Jared Diamond moet geloven, door de bewoners en hun levende have allemaal werd gerooid en opgevreten. Overigens laat je je waarneming van de fors ingekrompen gletsjer Gigjökull zonder commentaar. Opwarming? Misschien moet je een volgende keer niet bij een klimaatscepticus logeren?

 8. Hans Erren zegt:

  Inderdaad, een Alk is geen Pinguin ss maar de Reuzenalk is wel de Pen Gwyn. De Papegaaiduiker is dus een mini-Pen Gwyn. Overal waar we reden zagen we berkenbomen aangeplant, belangrijker is echter Lupine die de bodemerosie tegengaat. Ontbossing had drie oorzaken: houtkap, schapenteelt en de kleine ijstijd die op IJsland hard toesloeg. Reykjavik werd in 874 gesticht in een relatief warme periode, in de twaalfde eeuw werd het snel kouder..
  Gigjökul is uiteraard opwarming, maar wat is de oorzaak van die opwarming?
  Vulkanisme, CO2, roet op het ijs, vulkanische as op het ijs, zon, schonere lucht boven Europa, Noord Atlantische Oscillatie, Arctische Oscillatie, Dansgaard cycli…
  Of een kombinatie van bovenstaande parameters waarbij je je eigen favoriete oorzaak natuurlijk als belangrijkste mag modelleren.
  Maar opwarming blijft goed nieuws voor IJsland.

Reacties zijn gesloten.