Age of Stupid: laat je niets wijsmaken!

Op 22 september is de wereldwijde premiere van de film "Age of Stupid", met een groene in plaats van rode loper. In Nederland is de premiere bij Tuschinski in Amsterdam: Laat je echter niets wijsmaken door deze propagandastunt.

De trailer belooft al niet veel goeds. Het is 2055, we zien Pete Postlethwaite als oude man die terugkijkt naar beelden uit 2008 terwijl om hem heen rampen gebeuren: Kortom een weinig verrassende mix van Holland Doc, The Day After Tomorrow, en An Inconvenient Truth.

Het Kurhaus van Scheveningen in 2070 volgens Holland Doc

Wat wel nieuw is, dat er een netwerk van klimaatactivisten wordt gevormd die de "blijde boodschap" van de film moeten uitdragen: "Hoe goed zorgt jouw land voor het klimaat?" Met de gebruikelijke propaganda voor grootschalige windenergie als de panacee voor alles.
Een verslag uit het dagboek van de activisten is heel verhelderend: klimaatsceptici worden goedkoop afgeschilderd als betaald door de olieindustrie en platte-aarde gelovers.

Daarom nog maar even wat feiten op een rijtje:
1 Windenergie levert netto geen CO2-reductie op, omdat bij afwezigheid van wind de opwekking van stroom moeten opgevuld worden met snelle, onrendabele (30%) gasgeneratoren, terwijl als je het zonder wind doet, die stroom geleverd kan worden met kerncentrales en hoogrendement (60%) gascentrales.
2 Kernenergie is het grote taboe: volgens Wouter Bos is "alles bespreekbaar, ook de hypotheekrenteaftrek"; maar kernenergie dus nog steeds niet, terwijl dit een signifikante reductie van CO2 kan betekenen en ook de gascentrales op den duur kan vervangen want het Nederlandse aardgas raakt echt op.
3 Fossiele brandstoffen hebben de wereld een nooit vertoonde welvaart gebracht waardoor er minder armoede is, en mensen gezonder en langer leven. Pas in 2075 kost klimaatverandering geld, tot dat tijdstip levert het juist netto geld op!

Tja, en de casting van Pete Postlethwaite is een beetje ongelukkig: de meeste mensen kennen hem als de kwaaie pier Roland Tembo in The lost world: Jurassic Park.

Lees verder:
Age of Stupid op wikipedia
activisten website: Not Stupid  Ready to change history
YouTube – The Age of Stupid – trailer
The Age of Stupid dagboek
Roger Pielke Jr: Yohe vs Lomborg met bespreking van bovenstaande grafiek
mijn commentaar op holland doc


update
Hypocrisie van de makers (clip)

Dit bericht werd geplaatst in Hans Erren-2009-09 en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Age of Stupid: laat je niets wijsmaken!

 1. robdevos2 zegt:

  ……..en vandaag maakt het NOS-journaal er een groot item van, inclusief beelden uit de film. Je vraagt je af hoe groot nieuws moet zijn om door het NOS-journaal opgepikt te worden.
  Wellicht is die aandacht onderdeel van de campagne die de NOS deze week houdt om "de klimaatverandering" onder de aandacht te brengen. Vanochtend op Radio 1 werd zonder blikken of blozen de toegenomen droogte in Noord Kenia in verband gebracht met "de klimaatverandering". Indien men de moeite had genomen om ook in West Afrika te kijken (bijvoorbeeld in Tjaad) dan had men geweten dat daar sinds de rampzalige droogte in de Sahel van de jaren ’80 de neerslaghoeveelheden alsmaar toegenomen zijn. Regionale klimaatveranderingen bestaan momenteel blijkbaar niet meer. Tien jaar geleden werd vrijwel elke opvallende weerkundige gebeurtenis in verband gebracht met El Nino, momenteel met "de klimaatverandering". Met dit verschil dat momenteel vrijwel alle politici en media de hype tot ongekende hoogte aanwakkeren.

 2. baksteen zegt:

  De NOS laat zich wel op een heel genante manier voor het propagandakarretje spannen. Ik vraag me af hoe vaak mijn kinderen deze film weer op school te zien gaan krijgen, ze worden al jaren overvoerd met deze eenzijdige informatie en bangmakerij en dat zal nog wel even doorgaan.

 3. T2000 zegt:

  Hallo Hans,
  In een blog van de heer Labohm op de site http://www.dagelijksestandaard.nl post jij dat de mens verantwoordelijk is voor 99% van de netto CO2 uitstoot. Zou jij dat eens willen toelichten? Vind het interessant om dat ik nog nergens eerder ben tegengekomen. (behalve misschien op alarmistische sites).
  M.v.g.

 4. Ferdinand Engelbeen zegt:

  T2000,
  Het is vrij simpel: wij emitteren 8 GtC per jaar als CO2, de toename in de atmosfeer is ongeveer 4 GtC per jaar (2 ppmv). Dus de natuur als geheel absorbeert ongeveer de helft van de emissies, dus kan géén netto bron van CO2 zijn (ongeacht de omvang van individuele CO2 stromen an hoe die toe- of afnemen). Dat is al meer dan 50 jaar het geval. In geen enkel jaar was er een grotere toename in de atmosfeer dan de emissies. Dus de emissies zijn de hoofdoorzaak.
  De temperatuurstijging van de oceanen geeft ook een kleine bijdrage, dat is die ene percent…
  Een zeer uitgebreid, gedetailleerd verhaal kan je vinden op mijn website:http://www.ferdinand-engelbeen.be/klimaat/co2_measurements.html

 5. Hans Erren zegt:

  Ha Ferdinand,
  Ik heb ook al een uitleg gegeven in mijn volgende blogpost:http://www.vkblog.nl/bericht/279168/De_CO2-cyclus_in_een_economische_analogie

 6. Henk Daalder op weg naar Kopenhagen zegt:

  Slechte argumentatie Hans.
  Windstroom heeft meestal voorrang of fossiel,behalve in nederland.
  daarom verhindert windstroom dat kolencentrales kolen stoken.
  Dus een windpark voorkomt CO2 uitstoot.
  Als iedere afnemer kiest voor een groene stroom contract, hebben de fossiele opwekkers geen klant meer

 7. Hans Erren zegt:

  Even doorrekenen Henk:
  En windmolen levert geen CO2 reductie op, want de kolen die je uitspaart (aan 60% generator-rendement) moet je opvullen met gasturbines (30% generator-rendement).
  Daarnaast is de energieopbrengst van windenergie per hectare bedroevend laag, vergeleken met kernenergie.

Reacties zijn gesloten.