"Noordpool ijsvrij over 10 jaar"

Een google news op Peter Wadhams geeft 918 hits.
Dus u heeft het bericht vast wel gehoord. Wat is er aan de hand?

Enkele maanden geleden werd een expeditie op de noordpool uitgevoerd die veel mediapubliciteit kreeg. De Catlin Expeditie (genoemd naar de hoofdsponsor Catlin Insurance) probeerde te voet van 81 graden noorderbreedte naar de Noordpool te lopen, en onderweg zouden ze ijsmetingen verrichten.
Er is inderdaad lang het traject 1500 keer gemeten, maar op slechts op 39 plaatsen. De conclusie van Peter Wadhams is dat het allemaal eenjarig ijs is. Dat is echter niet zo verwonderlijk, omdat de route over het vlakste ijs werd uitgevoerd, en dat is nu eenmaal eenjarig. Tegelijkertijd werd er door de duitsers met radar vanuit de lucht gemeten en die vonden natuurlijk ook oud ijs.

Wat zouden de commentatoren geschreven hebben als deze tocht gesponsord zou zijn door oliemaatschappij Exxon? U raadt het het: "Dit onderzoek is waardeloos, Exxon heeft belang bij de resultaten."
Wat zou toch het belang zijn van een verzekeringsbedrijf bij een klimaatalarm?.
zie ook
http://wattsupwiththat.com/2009/10/15/top-ten-reasons-why-i-think-catlin-arctic-ice-survey-data-cant-be-trusted/

http://www.nu.nl/wetenschap/2102319/noordpool-binnen-tien-jaar-bevaarbaar.html


update:
op http://www.klimaatgek.nl heeft Rob de Vos de route van de Catlin expeditie geplot op het minimumijs van 2008 en inderdaad, waar ze in 2009 liepen was het jaar ervoor open water.

Dit bericht werd geplaatst in Hans Erren-2009-10 en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op "Noordpool ijsvrij over 10 jaar"

 1. knutselsmurf zegt:

  Ik schrok al.
  Ik hou van ijsberen zonder dierentuin.

 2. Gerard zegt:

  1,8 meter was de gemiddelde dikte gevonden gemeten over 39 punten over een afstand vergelijkbaar van Delfzijl naar Sluis. Daar deden ze ook nog twee maanden over zodat tegen het einde er niet veel meer te zeggen is over de diktes gemeten aan het begin. Ze hadden dan ook erg veel last van de kou: tot -40C hartje zomer waardoor ook nog eens allerlei apparatuur er na een dag mee ophield.
  Nee dan de Duitse expeditie, vliegend hebben zij grote afstanden overbrugd en veel meters gemaakt. IJsdiktes van 2 tot 4 meter met een maximum van 15meter dicht bij de kust. Iets dikker ijs dan verwacht in lijn met het herstel van het ijs sinds 2007 dat in 2008 en 2009 heeft plaatsgevonden.

 3. R. Kruzdlo zegt:

  Blijf de Noordpool volgen want ik wil geen natte voeten in Catalunya. Groet

 4. robdevos2 zegt:

  Hans, ik heb op http://www.klimaatgek.nl de route weergegeven op het satellietplaatje van het drijfijs van 1 september 2008. Wat blijkt? De route ligt vrijwel geheel op de plek waar op die datum water was. Geen wonder dat er slechts eenjarig ijs gevonden werd. Een beetje meer naar het oosten en er was meerjarig ijs aangeboord.
  Ook is het commentaar van professor Wadhams niet in lijn met het commentaar van de wetenschappers die aan de expeditie meegedaan hebben.

 5. Hans Erren zegt:

  dank je rob, ik heb je plaatje toegevoegd

 6. Hoi Polloi zegt:

  Zoals men het treffend in het engels zegt: "Don’t let facts destroy a good story".

Reacties zijn gesloten.