Himalaya: Gletsjersmelt geen invloed op waterhuishouding

Nu de sneeuw voor mijn huis langzaam aan het smelten is, is het een mooie tijd om me eens te richten op het afsmelten van de gletsjers in de Himalaya, en de effekten die dat zal hebben.

Al Gore
Al Gore wist het al zeker in zijn film An Inconvenient truth (op ongeveer 18 minuten in de film)

"In de Himalaya speelt een heel specifiek probleem omdat 40 procent van de wereldbevolking hun drinkwater krijgt van rivieren en bronnen die voor meer dan de helft gevoed moeten worden door het smeltwater, wat van de gletsjers afkomt. En binnen de volgende halve eeuw krijgt meer dan 40 procent van de wereldbevolking een serieus tekort vanwege de smeltcapaciteit."

40% van de wereldbevolking, dat is 2.7 miljard mensen, de bevolking van China, India, Pakistan en Bangladesh.
Hier is een kaartje van de bevolkingsdichtheid in Azie met de rivieren ingetekend.


(grijs: gletsjers, blauw: water, geel: grenzen, wit-paars: toenemende bevolkingsdichtheid) 

Als we de verwarring tussen Himalaya en het Tibetaans hoogland voor lief nemen, dan nog zien we dat de grote rivieren van China niet van de Tibetaanse gletsjers afhangen.
En inderdaad wist Al Gore recent zijn oorspronkelijke 2.7 miljard significant te reduceren tot een dikke 1 miljard.
"There are more than a billion people on the planet who get more than half of their drinking water — many of them all of their drinking water — from the seasonal melting of snow melt and glacier ice."
Merk ook op hoe hier de oorspronkelijke gletsjersmelt is uitgebreid met sneeuwsmelt!
De ‘dreiging’ is nu dus gereduceerd tot de bewoners in de stroomgebieden van de Indus, Brahmaputra en Ganges. Maar "more than half of their drinking water"? Lees verder…

Hydrologische studie
Een van de mankementen aan de claim van Al Gore is dat deze niet gebaseerd is op kwantitatieve hydrologische studies. Recentelijk is in opdracht van de wereldbank een eerste kwantitatieve studie van Nepal voltooid door Donald Alford, Richard Armstrong en Adina Racoviteanu. Deze studie geeft direct een beeld van de mogelijke impact van het verdwijnen van gletsjers in het dichtsbevolkte gebied in het stroomgebied van de Ganges in Noord India.

Nepal heeft drie grote rivieren die allemaal uitmonden in de Ganges, van west naar oost: de Karnali, Narayani en Sapta Kosi


Een voorbeeld van een drainagebekken is het Dudh Kosi bekken, waar de grootste gletsjers van Nepal in liggen op zo’n 6000 meter hoogte.De bijdrage van gletsjersmelt is echter maar 10% in dit bekken. De voornaamste bijdrage van water is van gebieden op 3000 meter door de aanwezigheid van stuwingsregens. De natste plek op aarde ligt trouwens ook aan de voet van de Himalaya in de plaats Cherrapunyi.

Van het water dat van de drie Nepalese rivieren in de Ganges stroomt is slechts 4% afkomstig van gletsjersmelt. Volledig verdwijnen van gletsjers zal volgensd deze studie naar verwachting geen merkbare wijziging in de waterhuishouding hebben.

Waterschaarste in de Gangesvallei is in eerste hoofdzaak het gevolg van de sterk groeiende bevolking, en heeft dus niets met gletsjers te maken.

R. Armstrong, D. Alford, and A. Racoviteanu, A preliminary assessment of the role of glaciers in the hydrologic regime of the Nepal Himalaya, Geophysical Research Abstracts, Vol. 11, EGU2009-10794, 2009
Pallava Bagla, No Sign Yet of Himalayan Meltdown, Indian Report Finds,Science, Vol326, 13 November 2009, 924-925

Indus
De gletsjers van de Indus liggen in politiek zeer instabiele gebieden (Taliban en Kashmir) zodat gedetaileerd veldwerk gehinderd wordt. Oudere resultaten tonen ook hier aan dat de grootste uitstroom in de zomermaanden plaatsvindt als gevolg van regenval. Grote overstromingen – zoals in 1926 – waren gletsjer-gerelateerd.

G.J. YOUNG and K.HEWITT Hydrology research in the upper Indus basin, Karakoram Himalaya, Pakistan, Hydrology ofMountainous Areas (Proceedings of the Strbské Pleso Workshop, Czechoslovakia, June 1988). IAHS Publ. no. 190,1990.

Brahmaputra
Zoals in een eerdere blog was gemeld is de wateroverlast van de Brahmaputra in Bangladesh hoofdzakelijk een gevolg van ontbossing en resulterende toenemende sedimentlast.
 
Bron
Op de website van UNEP (grid Arendal, die ook de IPCC rapporten hosten) is het volgende te vinden over gletsjers van het Tibetaanse hoogland.
"While the mountains are homes to some 170 million people, the rivers that drain these mountains influence the lives of about 40 per cent of the world’s population"
(Hugo Ahlenius, UNEP/GRID-Arendal)
Los van het feit dat de gletsjers niet op hun goede plek liggen (Nepal is volgens Ahlenius gletsjervrij) ligt hier dus de bron van de claim van Al Gore.
(ook op wikpedia )

De recente hydrologische studie van Alford et al. toont aan dat het verdwijnen van Tibetaanse gletsjers geen merkbare invloed zal hebben op het jaarlijks waterbudget, en dat het aantal overstromingen waarschijnlijk eerder zal afnemen.

Dank aan Don Alford voor het leveren van aanvullende informatie en afbeeldingen.

Dit bericht werd geplaatst in Hans Erren-2009-12 en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Himalaya: Gletsjersmelt geen invloed op waterhuishouding

 1. De commentator zegt:

  Hans je kletst weer als een kip zonder kop, je hebt het namelijk niet over de enorme erosie die het Himalaya gebied meemaakt door de enorme waterstromen die het gebied teisteren, en daardoor klopt de som van Het IPCC over het koolstofreservoir nooit , ze houden geen rekening met erosie, Het IPCC heeft nooit gehoord van erosie en Hans Erren kennelijk ook niet .
  Je voert zo een waardeloze discussie, die geen enkele realiteit heeft.

 2. Hans Erren zegt:

  Beste anonymus,
  Ik heb hydrogeologisch veldwerk in de Dolomieten gedaan, waar ik het effect zag van ontbossing voor skihellingen op erosie. http://maps.google.nl/?ie=UTF8&ll=46.512984,12.070971&spn=0.012641,0.043387&t=h&z=15
  Inderdaad ontbossing zorgt voor erosie. Maar dat is een totaal ander onderwerp.

 3. raiserblade zegt:

  Goed artikel Erren.
  Maar zoals je ziet krijg je met deze stelling weinig handen op elkaar hier op het VK blog.
  Het past niet in de visie zullen we maar zeggen.
  Het verraderlijke van All Gore zit hem net als bij veel andere religie’s in het gegeven dat feit en fantasie vloeiend door elkaar worden gegooid.
  Zo wijst Gore op de enorme toename van de wereld bevolking en de uitputting van de fossiele brandstoffen en grondstoffen die dit met zich meebrengt.
  Om dit vervolgens min of meer als bewijs voor zijn klimaatgeloof aan te voeren.

 4. Henk Daalder speelt het Energie Mix spel zegt:

  Hans, bekijk die film van Al Gore nog eens een keer heel goed, je hebt het nog niet begrepen.

 5. Hans Erren zegt:

  @Henk
  De quote van Al Gore is de letterlijke volledige tekst van het ondertitelbestand van AIT dat gaat over de Himalaya.
  Samenvattend:
  1) De Himalaya is de zuidrand van de Tibetaanse Hoogvlakte, de Chinese rivieren ontspringen aan de Noordoostkant van de Tibetaanse Hoogvlakte waar amper gletsjers zijn.
  2) Het drinkwater in de dichtbevolkte gebieden ten zuiden van de Himalaya, waar ongeveer een miljard mensen wonen, is slecht voor 4% afkomstig van gletsjersmelt. Verdwijnen van de gletsjers zal dus geen merkbare invloed op de waterhuishuiding hebben.
  3) Wie vertrouw je meer: een politicus of een hydroloog?

 6. Gerard zegt:

  Leuk dat je dit zo snel onder de aandacht brengt Hans. Dit keer geen eigen theorieen maar gewoon standaard wetenschap uit de nieuwste oplagen van Science en Geophysical Research Letters. Als je dit zonder werkelijke te lezen afschrijft zoals enkelen hier ben je eigenlijk meer een ontkenner of denialist dan de gemiddelde klimaatscepticus.

Reacties zijn gesloten.