De waarheidsvinding van Francisco van Jole

In 2007 richtte Francisco van Jole in zijn column in Vara’s "De Leugen Regeert"  zijn pijlen op de media die de opwarming van de aarde bagatelliseren.
(uitzending 26 januari 2007, start op 20 minuten)
 
 
Hij toonde daarbij een stukje uit de holland doc science fiction film "Het Verloren Land" van Jos Putter van 2 november 2006, waarin een beeld geschetst wordt van Nederland in 2070 na een "superstorm".
 
De film begint met het Kurhaus in Scheveningen dat tot aan de tweede verdieping onder water staat:

 
Van Jole zegt daarbij:
"Hoe zou ons land er bijvoorbeeld in 2070 uit zien? Ziet onze toekomst er echt zo uit? Nou, als het broeikaseffect uit de hand loopt wel. En het *is* uit de hand aan het lopen. Daar is inmiddels iedereen wel van overtuigd. Hoewel, iedereen? Nee er is in ieder geval eentje die er anders over denkt." Waarna een aanval op Theo Richel van de Groene Rekenkamer volgt.

Hoogtemetingen


Nu heb ik pas een 3D model van het Kurhaus gevonden, en met Google SketchUp ben ik wat gaan meten: Ik heb ook gegevens van een meetpunt aan het Kurhaus van de gemeente Den Haag gekregen. De bout aan de basis van het kurhaus ligt op +9.82 m NAP (de meetbout ligt 35 cm boven straatniveau), het water staat volgens Jos Putter daar nog eens 9.60 m boven.


 

De locatie van meetbout 472 met een hoogte van +9.825 m NAP

Maten in het 3D model van het Kurhaus 

Bij elkaar zo’n 19 METER boven zeeniveau!!!
 
Hier is ook de bouwtekening met de vloer van tweede verdieping op +20.20 m NAP

bron http://toekomstscheveningenbad.com/na1945/pdfs/ScriptieKurhausnieuw.pdf

Actueel Hoogtebestand Nederland
Voor heel Nederland is ook een zeer gedetailleerde digitale hoogtekaart gemaakt die online te browsen is op http://www.ahn.nl/viewer
Voor het straatniveau voor de meetbout bij het kurhaus geeft het AHN 9m44

Scenarios
Het KNMI hanteert 85 cm stijging in 2100, de meest pessimistische schatting van de Deltacommissie is 1m50, Al Gore had het over 6 meter in 2100, maar Francisco van Jole wil ons doen geloven dat het water in 2070 al 20 meter zou kunnen stijgen.

Helemaal grappig werd het toen hij op 6 mei op joop.nl de media beschuldigde van alarmisme. Overdrijven is ook een kunst.

De leugen regeert nog steeds, en Van Jole werkt er vrolijk aan mee

Dit bericht werd geplaatst in Hans Erren-2010-05 en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op De waarheidsvinding van Francisco van Jole

 1. Hans Erren zegt:

  niet schelden klaphek,
  probeer het nog eens.

 2. Blutch zegt:

  Heel goed onderbouwd lijkt me.
  De betreffende personen horen bij de categorie "overdijvende wolkenvelden".

 3. klaphek zegt:

  Heer Erren,
  Het was maar een woordspeling. Verder een prima verhaal waaruit blijkt dat van Jolen, zoals gebruikelijk, het klasje weer eens aan het voorliegen was.

 4. eidolon zegt:

  Goed artikel. In het filmpje gebruikt Van Jole ook een stukje video van Al Gore met pure propaganda. Wonderlijk dat Van Jole daar in dat "kritische" TV-programma mee wegkomt en zelfs groot applaus krijgt.

 5. oszibarack zegt:

  Kijk, als je overtuigd bent van je mening, is overdrijven of zelfs liegen om met die mening ook anderen te overtuigen slechts een hulpmiddel op weg naar het hogere doel.
  Overigens heb ik na Kopenhagen het gevoel dat de klimaatalarmisten druk zwijgen. Slechts een enkel verstrooid bericht over de gevaren die de wereld bedreigen ten gevolge van opwarming bereikt mij tegenwoordig.

 6. Ruud Zweistra zegt:

  Denk je dat het er veel toe doet of Nederland nu een halve meter of anderhalve meter onder water staat?

 7. Rob zegt:

  Ja, de leugen regeert is echt een ‘leuk’ programma. In een uitzending over het broeikaseffect betoogde de toenmalige hoofdredacteur van de wetenschapspagina van de Volkskrant (! !)., dat hij geen podium meer gaf aan klimaatsceptici, omdat die het volk alleen maar verwarde…..!! Ongelofelijk toch. Plus natuurlijk de oproep aan de andere serieuze media om zijn ‘verlichte’ voorbeeld te volgen. Dat noemt zich wetenschap en dat noemt zich kwaliteitskrant. Fransje van Jolen was het er natuurlijk helemaal mee eens….

 8. Hans Erren zegt:

  Rob, ik heb Martijn (we zijn jaargenoten uit Utrecht) nog de scoop van de hockeystick gegeven, jammer dat hij (hoi Martijn) geen onderzoeksjournalistiek heeft bedreven maar later zelfs een hagiografie van Mann heeft geschreven, een katholieke krant waardig.

 9. robdevos2 zegt:

  Leuk stukje Hans. @Rob, ik herinner me dat artikel van van Calmthout nog goed. Ik kon (en kan) niet begrijpen dat een serieuze journalist afwijkende meningen geen plaats meer in de krant wil geven. Heb hem daarover destijds gekapitteld en kreeg een pissig emailtje terug.
  Daarna heeft het artikel nog lange tijd op het prikbord in het klaslokaal gehangen, om leerlingen te laten zien hoe journalistiek niet moet.
  En dan Francisco van Jole, tja….. Misschien is dit artikeltje nog teveel eer voor hem. Maar Hans, je hebt in elk geval deze sterk afwijkende mening een plaatsje op je blog gegeven, en hem niet genegeerd ;-).

 10. Hans Labohm zegt:

  Ik hoop nog steeds dat Martijn van Calmthout zich inzake klimaat van broeikasevangelist bekeerd tot wetenschapper dan wel èchte wetenschapsjournalist. Daarmee zou de misleidende klimaatpropaganda van de Volkskrant dan kunnen worden beëindigd. Op het filmpje uit het programma, ‘De leugen regeert’, (helaas van de buis gehaald) laat hij zien een waardig discipel van Lysenko te zijn.http://www.dagelijksestandaard.nl/2009/12/13/martijn-van-calmthout-in-de-volkskrant-%e2%80%98het-politieke-klimaat%e2%80%99/

 11. Tom Desmedt zegt:

  ik merk dat Hans Labohm -de man die te pas en vooral te onpas- ad hominem schreeuwt als hij inhoudelijk weerwerk krijgt, niet bang is van de man te spelen zonder enige onderbouwing.
  Iemand een discipel van Lysenko noemen is zo ver onder de gordel slaan dat ik hoop dat het comment vooral blijft staan, zodat iedereen met zijn eigen ogen kan zien wat Hans Labohm hier durfde neer te pennen.
  Zelden iemand zo laag zien vallen

 12. Hans Erren zegt:

  Tom,
  Heb je de leugen regeert gezien? Van Calmthout is ideologisch bezig.
  Labohm trouwens ook.

 13. Tom Desmedt zegt:

  Ik heb in dat fragment enkel Van Jole gezien ? of heb ik een stuk gemist ?

 14. Hans Erren zegt:

  Tom,
  Hans Labohm verwijst naar een andere aflevering van "De leugen regeert"http://nl.truveo.com/De-leugen-regeert-23032007/id/831300984
  uitzending van 23 maart 2007, vanaf 20min40sec

 15. Tom Desmedt zegt:

  Van Calmthout legt de vinger perfect op de wonde. De media is niet geïnteresseerd in de wetenschap, maar in "een debat brengen". als ze daarvoor een clown als Richel moetne opvoeren, dan voeren ze een clown op. En dat vind ik als wetenschapper onbetamelijk.
  Hans Labohm’s opmerking over Lysenkoisme is en blijft overigens onaanvaardbaar en verdient de schandpaal

 16. Hans Erren zegt:

  Met zijn hagiografie van Mann is Martijn zelf onderdeel van het probleem. Hij kan niet meer oordelen wat bona fide wetenschap is.

Reacties zijn gesloten.