Een dijk voor onze achterkleinkinderen

Van 29 september t/m 1 oktober is in Rotterdam de conferentie Deltas in Times of Climate Change

De gastenlijst is een feest der herkenning, vele bekende doemdenkers geven acte de présence, onder anderen: John Church, Pavel Kabat, Thomas Loster (Munich Re), Pim Martens, Robert Muir-Wood (2x!), Pier Vellinga, maar gelukkig ook Hans von Storch. Ik hoop oprecht dat de laatste het alarmisme van de conferentie een beetje kan temperen maar de blob op de homepage van de conferentie stemt me niet hoopvol:

Increased incidence of floods and droughts, salt water intrusion and heatwaves threaten the economic vitality and attractiveness of deltas worldwide. Adaptation to climate change has become an imperative. This calls for cooperation of deltas worldwide.

In Nederland heeft men ondertussen al een voorschotje genomen op deze “adaptation”. Heel stilletjes, zonder dat het groot nationaal nieuws is geweest, heeft de afgelopen jaren aan de Zuid-Hollandse kust een ingrijpende versterking van de zeewering plaatsgevonden.

De delflandse kust heeft al eeuwen last van afslag.  Op deze kaart van Cruiquius uit 1712 is de kustafslag tussen 1606 en 1765 ingetekend:

Kustafslag Bij Monster tussen 1606 en 1765

Om de kust te beschermen werden de delflandse hoofden aangelegd die al in de negentiende eeuw bekijks vonden van duitse waterbouwkundigen.

Maar de hoofden hadden maar gedeeltelijk effect en de zeewering bij Ter Heide werd wel heel erg smal:

Ter Heide in 2005

Daarom werd het project Delflandse Kust gestart:

“De kust is nú veilig, maar niet op lange termijn. Om ook over vijftig jaar de gestegen zeespiegel en de krachtigere golven te weerstaan, wordt de kust versterkt”

Na enkele eeuwen dienst te hebben gedaan, zijn de vertrouwde hoofden nu onder het zand verdwenen.Echter over die “krachtigere golven” schrijft Hans von Storch op Die Klimazwiebel:

Between 2070 and 2100 rises in maximum storm water levels in the range of three to eleven decimeters are conceivable along the entire German North Sea coast.

Most of the expected increase in storm surge height is due to a rise in mean sea level. In the German Bighht, we expect a minor increase in storm effects at the end of this century. (See Woth K., 2005: Projections of North Sea storm surge extremes in a warmer climate: How important are the RCM driving GCM and the chosen scenario? Geophys Res Lett: 32, L22708, doi: 10.1029/2005GL023762).Our storm surges are almost entirely related to our “home storms”, i.e. baroclinic storms along the polar front, travelling eastward, moving in from the west. They go with wind from mostly SW, W and NW directions.

Maar we hebben nog steeds geen toename in genormaliseerde stormschade
No upward trend in normalised windstorm losses in Europe: 1970-2008

Dus die versterkte zeewering is goed voor tenminste 300 jaar. Onze klein- en achterkleinkinderen zullen ons meewarig dankbaar zijn dat wij voor hen nu al zo diep in onze buidel hebben getast.

Let dus goed op het nieuws de komende dagen, ik vermoed dat verzekeraar Munich re nog wel een ramprapport klaar heeft liggen. (he wacht, Vara’s Vroege Vogels had hem al afgelopen zondag…)

De schade door natuurrampen die door weersomstandigheden worden veroorzaakt, loopt op. In de eerste negen maanden van het jaar registreerde herverzekeraar Münich Re 725 gevallen van schade door weergerelateerd natuurgeweld. Dat is het op een na hoogste aantal in die periode sinds 1980.

Zou een verzekeraar er soms baat bij hebben, bij dit soort verhalen?
http://rogerpielkejr.blogspot.com/2010/09/munich-re-goes-too-far.html

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Een dijk voor onze achterkleinkinderen

 1. arthur Rörsch zegt:

  Beste Hans,
  Dank voor je overzicht. Maar in deze tijd van het jaar, voorbereiding viering Leiden Ontzet 3 october 1574, heb ik altijd wat meer belangstelling voor dijken doorsteken dan versterken.
  Deze week kreeg ik een merkwaardige ‘roman’ in handen (uit 1888) over de belevenissen van de vrouw van de burgemeester (vd Werf) tijdens het tweede beleg. Gelijktijdige lezing met het schrijven van de bijdrage aan deze site over ‘advocacy research’ kwam ik tot de metafoor dat we een inundatie nodig hebben om ons van het juk van de IPCC overheersing te bevrijden. Ondanks signalen dat de AGW protagonisten wat meer zouden gaan luisteren naar de antagonisten, zie ik daar op (besloten) e-mail discussies nog niet zoveel van terecht komen. Ik vrees dat de eerste slechts schijnbewegingen uitvoeren om de tweede ‘in te pakken’.
  Destijds probeerde de Spanjool (Valdez) met behulp van Hollandse meelopers, die men glippers noemde, de vrijheidstrijders er van te overtuigen zich over te geven met de belofte van amnestie. Het antwoord van Jan vd Does (hoofd Leidse schutterij) aan Valdez was een Latijns citaat van Cato: “De vogelaar op vangen uit, Den vogel lokt met zoet gefluit”.
  Wat betreft het initiatief “Deltas in times of climate change” lijkt het mij echter dat we opnieuw te maken hebben met een ‘Spanjool’ die de schansen nog eens aan het versterken is in plaats van te slechten en er is vrees ik meer dan een Von Storch nodig om hem op andere gedachten te brengen.
  (Voor wie dit jaar mee wil kijken over de schouders van de herdenkende en ontzetvierende Leidenaren, is dit de site http://www.online-literature.com/georg-ebers/ waar men een Engelse vertaling vindt “The Burgomaster’s wife” van het oorspronkelijke Duitse werk).
  Het voorgaande uiteraard terzijde.
  Op zich lijkt mij verdere versterking van de zeewering geen slechte zaak. Maar ik heb een vraag aan je als dijkkenner. Is het niet de vloedgolf bij springtij die de grootste bedreiging is? Moeten er dan ook niet meer kribben in zee worden gemaakt om deze te breken? Of dienen die ‘hoofden’ slechts om afkalving te voorkomen? Kun je iets meer technische uitleg geven en waar dat Rotterdamse congres over gaat? Of is het uitsluitend een propagandabijeenkomst?

 2. De woedende kok zegt:

  Deze conferentie leunt met z’n volle gewicht op AGW-hocus pocus van de bovenste plank en toont ons dat er op alle fronten vrolijk door gewerkt wordt aan het optuigen van allerlei maatregelen die vroeg of laat bij de burger op het bord gepleurd worden. “Interessante discussies” met critici op de achtergrond doen voor deze doortastende actiemensen geheel niet ter zake. Als je de deelnemerslijst bekijkt moet je werkelijk even terug naar het Bilderberghotel om weer een beetje op te vrolijken.
  Nou, haring met wittebrood dan maar. Zolang het ons nog is toegestaan.

 3. Doc Brown zegt:

  Beste Arthur,

  .. Ondanks signalen dat de AGW protagonisten wat meer zouden gaan luisteren naar de antagonisten.

  Misschien is het andersom ook wenselijk?

  Overigens staan de abstracts v.d. wetenschappelijke sessies van 'Deltas ..' hier op een rijtje: http://www.climatedeltaconference.org/templates/d

  Bob

 4. The Spanish Inquisit zegt:

  .. en hier de abstracts volledig:

  http://www.climatedeltaconference.org/gfx_content

 5. TINSTAAFL zegt:

  Wacht even… een conferentie over het wassende water en "Dr.Sea Level" himself, Joachim Schellnhuber, is niet eens uitgenodigd of ook maar genoemd in Bob's link? Dan kan ik dit niet ernstig nemen…

  Ondanks signalen dat de AGW protagonisten wat meer zouden gaan luisteren naar de antagonisten, zie ik daar op (besloten) e-mail discussies nog niet zoveel van terecht komen.

  Tja.. de kip met de gouden eieren wordt niet zo snel geslacht.

 6. arthur Rörsch zegt:

  Dank Doc Brown en SPI voor verwijzing naar deze abstracts. Het lijkt mij een serieuze wetenschappelijke conferentie hoe verwachte zeepspiegel stijging tegemoet te treden, wat de oorzaak daar ook van moge zijn. Vooralsnog ken ik geen waarnemingen die op een versnelde stijging zouden wijzen sinds de laatste 100-200 jaar. (Op doorgaande stijging met 18 cm/eeuw mogen we redelijkerwijs rekenen).
  Waar Hans Erren echter op wees, is dat het propaganda apparaat achter de conferentie de AGW, zonder onderbouwing, er weer met de haren bijsleept. En dat zien we onderscheidene sprekers ook doen. Hans gebruikt het woord (nog) niet, maar dit is bekend als ‘advocacy research’. Eén dezer dagen geeft Marcel Crok een uitgebreidere beschouwing van mij op deze site over dit onderwerp weer.
  Doc Brown, wat beweegt je te zeggen dat antagonisten ook beter naar protagonisten zouden moeten luisteren? Denk je heus dat de fysische onderbouwing van de zogenoemde broeikastheorie de antagonisten onbekend zou zijn? Waarschijnlijk zet Hajo Smit morgen mijn kritische beschouwing daarvan op deze site. (Het functioneren van de dampkring als koelkast (3) niet als broeikas)

 7. Ook Boos zegt:

  Het is natuurlijk heel eigenaardig dat de Gemeente Rotterdam het Rotterdam Climate Initiative heeft opgericht. Ik heb geen ander vermoeden dan dat men gewoon een nieuw bestuurslaagje (met vriendjes)ergens tussen wilde schuiven.
  Men heeft om het klimaat te monitoren ook nog 4 meetstations van Campbell Scientific gekocht en op de raarste plaatsen neergepoot (er staat o.a. zo'n ding naast de luchtverversing van een zwembad)

  Waarvoor heeft men dan trouwens ook nog het DCMR?

 8. arthur Rörsch zegt:

  Kok, (doe niet altijd zo woedend)
  even terzijde nog een keer over haring en wittenbrood. Van 1980-1986 was ik Vz van het bestuur van de Vereeniging die dit feest organiseert. (Het grootste jaarlijkse volksfeest ten Noorden van de grote rivieren). Vele malen heb ik (plichtmatig) moeten ophalen in publieke toespraken hoe geweldig het belang van Leiden Ontzet is geweest om uiteindelijk de onafhankelijke republiek van de zeven provincien te vestigen.(Unie van Utrecht) En ik heb een uitgebreide studie daarvan gemaakt, met vele anderen uiteraard, beroeps historici, in onze stad. Opmerkelijk is dan ook hoe sterk de mythevorming is geweest die zich rond de gebeurtenissen in 1574 heeft ontwikkeld.
  Het opmerkelijke van de studies gedurende de laatste 20 jaar is, dat steeds meer mythes als zodanig worden ontmaskerd. Dit jaar is zelfs de vraag aan de orde of de hongersnood in de maand voor het ontzet wel zo dramtisch groot was als verondersteld.
  Op grond van deze studies kijk ik nu, juist in deze maand, kritisch aan tegen de mythevorming over AGW.

 9. De woedende kok zegt:

  Woedend? Ik ben de mildheid zelve. Mij zal je niet betrappen op vergelijkingen met De Raad van Beroerten om maar een beetje in Spaanse sferen te blijven.

  Er is trouwens wel een klein een probleem met die Leidse festiviteiten. Ieder jaar weten meer en meer Leidenaren die het niet zo op uit de hand gelopen volksfeesten hebben, de weg naar mijn etablissement in het schone Duitse heuvelland te vinden.

  En denk maar niet dat deze egoïstische feestvluchtelingen er mee zitten dat zo’n tripje een desastreuze uitwerking heeft op hun carbon footprint. Welnee, dat doet maar! Misschien moest ik volgende week eens een hartig woordje met ze spreken.

  Ik hoop overigens van harte dat “onze” moderne mythes geen leven van ruim 400 jaar beschoren zullen zijn.

 10. R. de Haan zegt:

  Sea level falling in 2010, 10mm per year!
  http://stevengoddard.wordpress.com/2010/10/01/sea

Reacties zijn gesloten.