Maar… de kinderen!


(Voor Bart en Diederik)

Bart Verheggen vroeg me of ik kinderen heb, ja twee. Het is een kenmerk van welvaartsstijging dat het aantal kinderen per gezin afneemt. Mijn ouders hadden ook kinderen: vier. Mijn grootouders hadden ook kinderen: vijf (mijn ouders komen uit kleine gezinnen).

Ik ben geboren in de nadagen van de wederopbouw. Mijn ouders hebben elkaar ontmoet in het inpuingeschoten Roermond, ironischerwijze met engelse houwitsers die vanuit de tuin van mijn grootvader aan de overzijde van de Maas op bezet Roermond werden afgevuurd. Ik heb armoede meegemaakt, al besefte ik het in de tijd niet als zodanig. We gingen in een huis met badkamer wonen toen ik vijf was. De eerste maanlanding in 1969 keken we bij een buurman in de straat, want zelf hadden we geen TV. Centrale verwarming op aardgas in 1976 was een zegen want we hoefden geen kolen meer te halen met de kolenkit, en ook de slaapkamers waren niet meer steenkoud.

De tegenwoordige generatie neemt dit als vanzelfsprekend aan maar de generatie van mijn ouders heeft er hard voor moeten werken. Joop den Uijl wilde dat iedere arbeider een auto had, en ook wij hadden een Opel Kadett. Ik heb nog meegemaakt dat de Rijn zo vervuild was dat er dode vissen in dreven, en regelmatig was er alarmfase in Rijnmond. Nederland is schoon geworden ja ook dankzij Greenpeace.

Maar inmiddels lijdt Greenpeace aan smetvrees: het kan ze niet schoon genoeg zijn: 390 ppm CO2, 80 DU ozon, fijnstof, dioxine, hormonen, alle vervuiling is tegenwoordig onzichtbaar.

Een sterk vervuild park (volgens Greenpeace)

Bart Verheggen vroeg me of ik kinderen heb, ja twee. Ik zal er alles aan doen om ze in luxe te kunnen laten leven. Nee, ik doe geen trui aan, ik zet gewoon de verwarming op 20 als ik het koud heb. Ja ik ga met de auto als ik veel boodschappen nodig heb. Nee ik ga niet met de trein naar oostnederland om de grootouders te bezoeken, ik neem lekker de auto.

Voor mijn kinderen.

En ik gun iedere Chinees en Indier en hun kinderen hetzelfde, en daar zijn ze hard naar op weg. Rijk=gezond en warm=fijn.

Het wordt deze week koud, want Al Gore is in het land, lekker de verwarming wat hoger zetten.

Voor mijn kinderen.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Maar… de kinderen!

 1. TINSTAAFL zegt:

  The Gore Effect.

  The phenomenon that leads to unseasonably cold temperatures, driving rain, hail, or snow whenever Al Gore visits an area to discuss global warming. Hence, the Gore Effect.

  – Australia, November 2006: Al Gore is visiting two weeks before summer begins. The Gore Effect strikes: "Ski resort operators gazed at the snow in amazement. Parents took children out of school and headed for the mountains. Cricketers scurried amid bullets of hail as Melburnians traded lunchtime tales of the incredible cold." (The Age)

  – New York, March 2004: "Gore chose January 15, 2004, one of the coldest days in New York City's history, to rail against the Bush administration and global warming skeptics… Global warming, Gore told a startled audience, is causing record cold temperatures." (NY Environment News)

 2. Rypke zegt:

  Het gore effect sloeg ook plotseling toe op 4 december vorig jaar toen ik in Berlijn was en het eerste blog schreef voor Climategate over een sceptische klimaatconferentie van Eike.
  De demonstranten van Greenpeace stonden buiten te blauwbekken, om ons in te wrijven dat we in een platte aarde geloven: we hebben ze even een warm drankje aangeboden, voor we ons tegen de opwarming van de aarde gingen beschutten in het warme hotel melia.

 3. Matthijs zegt:

  Deze manier van verkopen (want ze proberen een idee te verkopen) heet ja-tjes halen.

  Als immers iemand 3 keer op een vraag ja geantwoord heeft, blijkt dat de 4e keer in 90% van de gevallen volgt.

  1. Heeft u kinderen? ja
  2. Wilt u dat uw kinderen het goed hebben? ja
  3. Wilt u de uw kinderen ook een schone leefomgeving hebben? ja
  4. Wilt u doen meedoen aan de CO2 mythe, waar we eigenlijk de derde wereld nog verder uitbuiten en kolonialiseren, waar we alles waaraan onze voorvaderen hebben gewerkt struktureel om zeep helpen, waar we eigenlijk teruggaan naar het communisme? ja/nee

  En dan gooien ze er nog wat mooie computer animaties en voorspellingen bij, want immers, als een computer een kassabon kan uitrekenen kan hij ook de toekomst voorspellen!

 4. Ook Boos zegt:

  Eigenlijk had de Staten-Generaal in 1784 moeten ingrijpen toen het eerste stoomgemaal in Blijdorp werd gebouwd.
  Waren we nu van alle probelemen afgeweest……….
  Er zijn trouwens meer kansen geweest:
  – Mijnbouw verbieden
  – Gaswinning verbieden
  – Rotterdamse havens niet laten bouwen
  – Schiphol had er niet moeten komen.
  – etc.

  Allemaal gemiste kansen, waardoor wij en onze kinderen het nu zo slecht hebben

Reacties zijn gesloten.