Van Soest haalt weer uit

Jan Paul van Soest preekt voor eigen parochie in een radiointerview bij Vara’s Vroege Vogels, waar hij het nieuwste rapportaan de Club van Rome toelicht: 2052: A Global Forecast for the Next Forty Years van Jorgen Randers.

http://media.vara.nl/player/popupplayer.php?id=93135

(Het interview start op 1uur 36 minuten)

Alarmist Jorgen Randers voorspelt in 2052 2 graden opwarming, dat is vergelijkbaar met een warm ipcc scenario voor de A1 scenario set, het IPCC komt niet verder dan 1.75 graden voor het warmste scenario. Van Soest vind de berekeningen van Randers nog gematigd.

Naast gepsychologiseer over “in een rouwproces ontken je ook eerst dat je geliefde overleden is”, laat Van Soest zich van zijn paranoiakant horen op 1:44:52.

En er komt een tweede factor bij: Er is, met name in de verenigde staten, een actieve door belangen gevoedde ontkenningsindustrie, een hele serie van zogenaamde denktanks en instituten die gesponsord door fossiele brandstoffen een hele serie van rapporten, pseudostudies, en pseudoexperts in stelling brengen (… enkele voorbeelden …) Dat moeten we niet onderschatten. Er is een enorme serie van activiteiten die een soort parallel universum heeft geschapen waardoor de psychologie van het toch al moeilijk kunnen zien wat er aan de hand is, nog eens extra gevoed wordt door ogenschijnlijk wetenschappelijke rapporten, studies analyses noem het allemaal maar op

Van Soest is verder niet onder de indruk van de aanbevelingen van Randers, ongeveer een half paginaatje in het boek.

Dit bericht werd geplaatst in Duurzaamheid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Van Soest haalt weer uit

 1. Honest Broker zegt:

  Hans,

  In het onvermogen niet te begrijpen dat mensen op basis van dezelfde informatie tot andere inzichten komen, andere interpretaties maken en de veelheid van informatie anders wegen, dat klimaatbeleid voor veel mensen slechts een van de vele onderwerpen in het leven is waar ze 'iets' mee moeten – en steeds blijkt weer dat het niet bepaald hoog op het prioriteitenlijstje staat – en dat er geen simpele oplossing is (geen volwaardig alternatief voor fossiele brandstoffen) blijft er weinig anders over dan te denken dat er een groot complot van desinformatie gaande is om het publiek van onjuiste informatie te zien, gestuurd door mensen die aan een specifiek psychologisch profiel voldoen (Educated Conservative Western White Male).

 2. DWK zegt:

  Moederdag 2012

  Ik kijk in het koelhuis en zie dat er geen vis meer is.

  Uitverkocht.

 3. Inderdaad, wie helpt Van Soest…die zijn leven inrichtte op basis van de voorspellingen uit het primitieve WORLD3-computermodel van MIT- in Limits to Growth- van de Club van Rome, toen als jongeling dacht'zo kan het niet langer'en die nu overal klassenvijanden ziet die zijn utopia tegenhouden

  Het heeft ook iets utopisch om met nieuwe computervoorspellingen te beweren ditmaal de plank niet mis te slaan, zoals Limits to Growth deed

  Of nee, het ging om de 'communicatieve waarde van de ecologsiche crisis': het eerste 'line of defense'die je ook krijgt als je de vernietigende wetenschappelijke kritiek opnoemt over de Ecologische Voetafdruk

 4. Niek Rodenburg zegt:

  Waren die vroege vogels van de VARA wel uitgeslapen?

  Ik durf te wedden dat ze eerst met van Soest overleg hebben gevoerd welke vragen hij kon verwachten want zo achterdochtig is hij inmiddels wel geworden.

  Stel je voor als zo'n vroege vogel onverwacht aan van Soest vraagt, hé JP, vertel eens over dat mislukte avontuur in Tanzania van dat bedrijf waar jij toezicht op moest houden?
  Dan zit ie echt met een mond vol tanden. Dat onderwerp is taboe bij de Nederlandse media.

  De druiven bij van Soest worden met de dag zuurder en hij zal alles in het werk stellen om voor eigen parochie te blijven preken, gebruik makend van het netwerk dat JC eens omringde.

  De tijd werkt echter in ons voordeel.

  De zogenaamde waarschuwingen van van Soest over een actieve door belangen gevoede ontkenningsindustrie, spreken luisteraars namelijk helemaal niet aan. Die denken, ha fijn, eindelijk eens wat tegengas tegen dat alarmistische gebral.

  De luisteraars zijn de laatste tijd een stuk mondiger geworden nu is gebleken dat het al vanaf 1997 niet aanmerkelijk warmer is geworden zoals werd voorspeld en laten zich de leugens die ene van Soest vertelt het ene oor in gaan en het andere oor weer uit gaan.
  Inmiddels verlies van Soest met de dag meer gezag, voor zover je bij hem van gezag kunt spreken.

 5. Hugo Matthijssen zegt:

  Je gelijk halen door anderen klein te maken en af te schilderen als charlatans.

  Ook al warmt de wereld niet meer op en daalt de zeespiegel toch is het niet zo. Wat een eikel

 6. JanWaalwijk zegt:

  @Niek: ik verwacht van Vroege Vogels geen kritische vragen aan een "green homeboy" als van Soest, een beetje grappig trouwens wel dat hij ons als sceptici in een "parallel universum" plaatst dat zelfde zou ik doen bij zijn soort.

 7. Turris zegt:

  We moeten deze lucide riedel van Jan Poel Van Soest toch wel gaan categoriseren onder de noemer gesubsidieerde alarmistische groene milieu- & klimaatporno.

  Prof. Stapel raakte zijn betrouwbaar imago, baan en titels kwijt na zijn zelfverzonnen conclusies. Van Soest blijft echter onverstoord en onverminderd door gaan!

  Wanneer stopt deze lucide profeet!

 8. DWK zegt:

  Wie wil weten wat er werkelijk mis

  is moet deze ZDF-documentaire http://tinyurl.com/c56672w (inhoud algemeen bekend) even naar 14.00 spoelen. Hier is Wolfgang Bosbach aan het woord die de vinger op de zere plek legt. We worden in het beste geval geregeerd door romantische fantasten. We leven in een ideeëndemocratie waarin feiten als ondermijnend aan ‘de grote doelen’ en schitterende vergezichten worden bestempeld. Zodra je met feiten aankomt ben je een vijand van “DE idee”.
  Deze zieke visie is diepgeworteld in onze samenleving, althans bij de mensen wier visie er blijkbaar toe doet, althans de mensen die airtime krijgen om te kwaken. Tussen de bedrijven door zag ik vanmiddag Cees Notenboom (van wie ik nog een paar geinige reisniemendalletjes in de kast heb staan) in Buitenhof. Moet dat nou? zei Cees, altijd maar dat gezeur over cijfertjes? Je leest in Duitse kranten tegenwoordig alleen nog maar ‘der Steuerzahler’ zus en ‘der Steuerzahler’ zo!
  Ik zal nooit een boekverbrander worden, maar deze diepe minachting voor gewone mensen!
  …………
  ….
  …. Bah, bah, bah!

 9. Turris zegt:

  @ DWK: Duitsland wordt wakker?

  Het is ook frappant, te vernemen de overeenkomsten tussen EU-Zone-leugens en klimaat-eco-leugens.

  DIE WAHRHEIT IST ODER WAR NICHT ERWÜNSCHT!

  Welke politieke partijen in NL zijn nog steeds en waren al sinds het begin de ondersteuners en afdekkers van de beide leugens?

 10. DWK zegt:

  Kijk dan! De brutaliteit ook!

  Twitter-maoïst Tofik Wifi (GS) onderstreept nog eens wat ik hierboven al meldde: "Ik heb een andere stijl en een andere manier van politiek bedrijven", aldus Dibi.

  "Politici gedragen zich teveel als rekenmachientjes."

  U leest het goed: TE VEEL ALS REKENMACHIENTJES! Dat zegt dus de bedrijfs-chiwawa van de grachtengordel feel good vereniging voor rooie meiden in roodleren lakjassen. De club die louter op aarde lijkt te zijn om op pure emotie het geld uit de burgerkontzak richting de bankrekening van de NGO’s pijplijnt.

  Bah, bah en nog eens bah! Nee, laat het rekenen maar aan Groenlinks over.

 11. Hans Erren zegt:

  @DWK geen topic kapen svp!

 12. DWK zegt:

  Hans, sorry hoor,

  ik dacht dat de Jean Paul van Soest – weken al voorbij waren, maar blijkbaar is de actie wegens succes geprolongeerd.

  Maar van het een komt het ander en bovendien leek het me een mooie gelegenheid nog eens te wijzen op dde trend die zowel het denken (en handelen) van Van Soest, Notenboom en Dibi bepaalt. Een mooi rijtje toch? Een actievoerder, een kunstenaar en een politicus. Je mag hem zelf aanvullen met een (klimaat)wetenschapper naar keuze.

  Feiten, cijfers worden onder druk van een massieve mediacampagne naar de achtergrond gedrongen, ontkend of verdraaid ten faveure van wazige idealen en mooie woorden waar op zich niemand zich tegen zal / kan verzetten. Want wie wil dat nou niet, het paradijs op aarde, het vijgenblad, goedkope stroom, lekker de hele dag peace en knuffelen zonder honger en vrij van zorgen voor de dag van morgen?

 13. Turris zegt:

  >> Want wie wil dat nou niet, het paradijs op aarde, het vijgenblad, goedkope stroom, lekker de hele dag peace en knuffelen zonder honger en vrij van zorgen voor de dag van morgen?<<

  In Griekenland hadden ze dit paradijs bereikt met fraude en loze beloftes aan de kiezers, en alles op kosten van de Europese belasting betaler! En het mocht, want het heilige politieke doel moest bereikt.

  Ze werden rap en hard uit hun romantisch utopia geholpen.

  EU en Duurzaam, het zijn vergelijkbare parallelle ontwikkelingen. De klap gaat zeer hard aankomen voor de romantische utopisten (Dibi etc).

 14. DWK zegt:

  On topic:

  WWF schiet CvR te hulp:

  If I were reincarnated, I would wish to be returned to Earth as a killer virus to lower human population levels.

  Prince Phillip

 15. Hans zegt:

  Hier een kort overzicht wat de Club van Rome van hun vorige voorspellingen hebben gebakken. In het verleden behaalde resultaten is hier wel een garantie voor de toekomst.
  http://www.vrijspreker.nl/wp/2012/04/geen-grenzen

Reacties zijn gesloten.