Deltaprogramma laat de zon links liggen

future_tsi

Al enige tijd wordt verwacht dat de zonneactiviteit de komende jaren flink onderuit zal gaan. Professor dr C. de Jager verwacht een activiteit vergelijkbaar met het Dalton Minimum. Adbussamatov verwacht zelfs een Maunder minimum. Bas van Geel en anderen hebben al regelmatig over een sterke correlatie tussen zonneintensiteit en klimaat gerapporteerd, een gegeven dat het IPCC volledig links laat liggen.

Waarom breng ik dit ter sprake? Ik was vrijdag 22 februari op het Lustrumcongres Core, Crust, Climate and Industry van het geologisch dispuut Miölnir. Waar Steffie Paardekooper van het Deltaprogramma een presentatie gaf over het Deelprogramma Zoetwater. Wie het Deltarapport gelezen heeft, kent de randvoorwaarden: meer regen, meer droogte, meer zeespiegelstijging, meer verzilting. De presentatie vermeldde keurig welke beleidskeuzes aan deze randvoorwaarden hangen. De aanbevelingen moeten 2014 bij de verantwoordelijke ministers (Min. v. Economische Zaken en Min. v. Infrastructuur en Milieu) liggen.

Ik stelde na afloop van de presentatie de vraag of het “Kleine IJstijd Scenario” (bijvoorbeeld drie maanden oppervlaktewaterbevriezing en de gevolgen voor de drinkwatervoorziening en scheepvaart in Nederland) ook werd meegenomen in de rapportage?

Dit was niet het geval.

Mischien dat de Deltacommissaris toch eens met professoren de Jager en van Geel moet babbelen.

Wie stelt de kamervragen?

Dit bericht werd geplaatst in Politiek, Verslag en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Deltaprogramma laat de zon links liggen

 1. Pingback: Deltaprogramma negeert mogelijke invloed inzinking zon

 2. Chris Schoneveld zegt:

  Geologen hebben over het algemeen een meer genuanceerde kijk op natuurverschijnselen (en dus ook op het klimaat, zie o.a. Salomon Kroonenberg). Ik mag dus aannemen dat Paardekoper kritisch aan de tand werd gevoeld door de dispuutleden. (Pun intended). Of vergis ik me in het kritisch vermogen van de nieuwe generatie geologen en zijn zij ook al door het “sustainable virus” geinfecteerd. Zelf ben ik nog van de generatie die nog in Leiden op geologie konden afstuderen.

 3. Guido zegt:

  Interessant – de afname in forcering van de zon in het plaatje (6 W / m2 als de zon recht boven je staat, oftewel 1.5 W / m2 voor het wereldwijde gemiddelde) is ongeveer gelijk aan de toename van de forcering van broeikasgassen in het IPCC RCP8.5 scenario over dezelfde periode. Dat we naar een kleine ijstijd afglijden lijkt me wat alarmistisch, ook aangezien het Dalton minimum maar iets van 2 of 3 cycli duurde.

  • Hans Erren zegt:

   Guido, dank voor je reactie. Van Geel heeft in de paleoklimatologie overtuigend aangetoond dat er een sterke correlatie is tussen zonneactiviteit en klimaat. TSI is maar het halve verhaal voor zonneactiviteit. Dat verklaard ook waarom de klimaatmodellen over de 20e eeuw voor zonneaktiviteit zo mager presteren omdat alleen TSI wordt meegenomen, en bovendien voor CO2 en zon een gelijke climate sensitivity eruit rolt. De komende decennia worden zeer interessant; vanwege het voorzorgsprincipe kan het Deltaprogramma daarom juist een kleine-ijstijd-scenario niet links laten liggen.

Reacties zijn gesloten.