Science fiction op de Utrechtse Universiteit

??????
Er was weer een alumnusdag op de Utrechtse Universiteit (programma). Deze keer alleen voor de faculteit geowetenschappen. Het thema was Duurzaamheid. In de ochtendsessie waren er presentaties in de vorm van het kompakte Pecha Kucha (japans voor babbeltje) format: iedere spreker moet zijn presentatie gieten in 20 sheets van elk exact 20 seconden, de spreker bedient de knop niet waardoor een presentatie niet kan uitlopen.

Er kwamen vier onderwerpen voorbij, waarbij elk drie sprekers een presentatie gaven, totaal dus twaalf presentaties. Het onderwerp hypoxia was interessant: algenbloei aan het wateroppervlak leidt tot zuurstoftekort aan de bodem, als oorzaak werd fosfaat en opwarming aangewezen. Voorbeelden uit de Baltische Zee en de Zwarte Zee werden gegeven. Er is een database van jaarringen tot 6000 voor christus ingericht waarmee oud hout nauwkeurig gedateerd kan worden. Onder andere de datering van romeinse schepen kan zo nauwkeuriger gebeuren. Onderzoek over gletsjers in de Himalaya kwam weer voorbij wat ook vorig jaar aan de orde kwam. Zandbakexperimenten van sedimentatie gaven een spectaculair beeld hoe de landschapsvormen op mars verklaard kunnen worden. De mileukundigen en social geografen waren tenslotte behoorlijk politiek bezig, de olieindustrie kreeg natuurlijk weer een veeg uit de pan, maar dat zijn we inmiddels wel gewend (en hier) op alumnusdagen in Utrecht.

De sociaal geograaf Martin Dijst (hoogleraar Stedelijke Ontwikkeling Ruimtelijke Mobiliteit) had een science fiction verhaaltje over het klimaat in de steden in 2050. Toen ik hem er op wees dat regionale klimaatmodellen geen skill hebben (en hier), zei hij dat hij geen expert was op het gebied van klimaatmodellen maar de input van het KNMI had gebruikt.

De middag was leuk, ik ging niet naar de voorspelbare duurzaamheidspraatjes maar op een archeologische excursie op het Domplein waar de Romeinse resten weer opgegraven zijn. Het dilemma tussen de aanleg van een toegankelijke publieksattractie en het intact houden van onvervangbare archeologische resten werd hier aanschouwelijk gemaakt. Meer info: http://www.domplein2013.nl/

Opgraving op het Domplein, Utrecht

Opgraving op het Domplein, Utrecht

Dit bericht werd geplaatst in Duurzaamheid, Verslag, Wetenschap en getagged met . Maak dit favoriet permalink.