Geodag Utrecht 2014

Het was 4 oktober weer de alumnidag van geowetenschappen van de universiteit van Utrecht, en aangezien ik een alumnus ben ging ik er weer heen.

Het programma is hier te vinden:
Programma Geodag 2014

Vorige dagen hadden mij geleerd dat de sprekers zeer in de ban van het doemdenken zijn en ook deze keer voorspelden de titels van de lezingen niet veel goeds. Maar er was een aangename verassing, waarover later meer.

Ik zelf heb mijn opleiding gevolgd bij de toen kleine faculteit geologie en geofysica, maar intussen is de faculteit gefuseerd tot een megainstituut waar ook milieukunde, fysische geografie en sociale geografie bij zijn gekomen. De gamma-invloed is duidelijk merkbaar. Alles moet een nut hebben, zuivere wetenschap bestaat niet meer. De klimaathype heeft gezorgd voor flinke geldinjecties en in tegenstelling tot andere faculteiten is er geen krimp zichtbaar.

Ik koos voor “Stroming Geel” met de volgende drie lezingen:

‘Die aardbevingen in het Groninger gasveld hadden nooit mogen plaatsvinden’ door Robert Harmsen
‘Trends, oscillaties en abrupte overgangen in het klimaatsysteem’ door Lucas Lourens
‘Het nieuwe fietsen’ door Dick Ettema

‘Die aardbevingen in het Groninger gasveld hadden nooit mogen plaatsvinden’ door Robert Harmsen

Tijdens de lezing bleek dat de titel van de lezing te stellig was afgedrukt, hijzelf had er een (?) achter geplaatst. De grote verrassing was dat het een zeer genuanceerd verhaal was die alle dilemma’s van aardgasgebruik goed naar voren brachten. EU scenario’s tot 2050 voorzien nog steeds 25% van alle primaire energie in Europa uit aardgas. Het Groningen gasveld loopt op zijn einde, maar zorgt nu wel voor 6% van de nationale begroting. Schaliegaswinning zou god zijn voor 7 jaar Nederlands gebruik. Noorwegen is nu al de grootste gasleverancier van Europa. En die aardbevingen? Die zijn niet te voorkomen. In het gesprek na afloop werd gesteld dat Italianen de schouders ophalen voor aardbevingen kleiner dan magnitude 4 en dat de huizen daar op gebouwd worden. Er zijn al 20 jaar aardbevingen in Groningen maar er is nooit een structurele aanpak voor de bewoners geweest, die nu dus terecht heel boos zijn.

‘Trends, oscillaties en abrupte overgangen in het klimaatsysteem’ door Lucas Lourens

Over de tweede lezing van Lourens, een paleoklimatoloog, kan ik kort zijn, hij is een trouw volgeling van Al Gore. Die 1000 ppm Co2 verwachtte dat gelijkstelde aan drie graden opwarming en dat weer gelijkstelde aan nijlpaarden op Spitsbergen, verzuring van de poolzee, en een massa-uitsterven van schelpdieren in het PETM. Hij vergat er bij te zeggen dat die omslag meer dan duizend jaar had geduurd. Ook liet hij de recente walrus-massabijeenkomst in Alaska zien als teken van de dramatische opwarming van de aarde. Ik wees hem op de berichten van Susan Crockford over identieke massabijeenkomsten in de jaren 70. Toen sputterde hij dat het plaatje niet zo bedoeld was.

‘Het nieuwe fietsen’ door Dick Ettema
Een verfrissende lezing door Sociaal Geograaf Ettema over internationaal onderzoek over fietsgedrag, voornamelijk in stedelijke gebieden. Uiteraard zat er ook een onderzoek over het eefect van klimaatverandering op fietsgedrag, en wat bleek, door mildere winters zullen we meer gaan fietsen. Klimaatverandering is goed voor u.

De gesprekken tijdens de pauze en de borrel waren zeer nuttig, ik heb de wicked mess van Judith Curry uit kunnen leggen, en ik heb een aardrijkskundeleraar naar dit blog geleid.

Al met al gaat het beter met Utrecht.

Dit bericht werd geplaatst in Verslag, Wetenschap en getagged met . Maak dit favoriet permalink.