Een kerncentrale bouwen kan best snel en goedkoop

Met dank aan Ton Kuijper die het onderstaande schreef in een commentaar op climategate.nl op 22 feb 2019 om 20:32

Een kerncentrale bouwen kan best snel en goedkoop.

Je moet alleen niet willen innoveren maar gewoon bewezen technieken gebruiken.
Dat innoveren bij de nieuwe Noordersluis in IJmuiden heeft BAM en VolkerWessels zo’n € 200 miljoen gekost.

De Korean Electric Power Corporation is in 2012 gestart met de bouw van 4 kerncentrales van elk 1400 MW in de Verenigde Arabische Emiraten. Eén gaat er volgend jaar in bedrijf, de andere drie in 2021. Dat is met 2 jaar voorbereiding zo’n 10 jaar. Dus in 2030 kunnen ze bij ons draaien. Ze kosten samen ca. € 24 miljard, dat is € 5.5 miljard per stuk.
Natuurlijk is het fout beleid geweest, zeker voor hen die geloven dat onze CO2 uitstoot de aarde opwarmt, dat die beslissing niet 10 jaar eerder is genomen.
Of 20 of meer jaar eerder.

Als we bij de Koreanen 10 centrales bestellen van exact hetzelfde ontwerp als die in de V.A.R. krijgen we vast wel korting. Laten we zeggen € 50 miljard voor alle tien samen.
Dan houden we 950 miljard over voor andere zaken als verhogen van de dijken of drijvende steden voor als het klimaat écht gaat opwarmen (door de natuur, niet door de mens natuurlijk). Of om die 13% belastingverhoging voor iedereen de komende 30 jaar te voorkomen.

Tien van deze centrales kunnen nagenoeg 24 uur per dag vol vermogen leveren, dat is 14000 MW x 24 uur x 365 dagen = ca. 120 miljard kWh. energie.

Een gezin gebruikt nu gemiddeld 3000 kWh/jaar dus voldoende voor 40 miljoen gezinnen bij huidig verbruik. Maar dat verbruik wordt uiteraard veel hoger als je je huis ermee gaat verwarmen en de auto ermee oplaadt. Zeker als die opwarming er echt zou komen gaan we allemaal aan de airco. En de industrie heeft ook stroom nodig. En het spoor. En misschien export naar Duitsland waar wel het meest domme energiebeleid wordt gevoerd.

Allemaal zónder CO2 uitstoot!

En binnen 10 jaar!
Was de horizon van het klimaatplan niet 30 jaar?

Natuurlijk is het ook verstandig om wat geld te steken in Thorium centrales voor de verdere toekomst. Hoewel, het is voor politici moeilijk om verder te kijken dan 4 jaar.

Reken dan eens uit hoeveel windmolens je nodig hebt om dezelfde hoeveelheid energie te genereren. Laten we voor de grap eens van die joekels nemen van 250 meter hoog en wieken van meer dan 100 meter. Die hebben een vermogen van zo’n 12 MW.
Ze zijn er nog niet maar het schijnt te kunnen.

Effectief geeft een windmolen op zee gemiddeld 25% van zijn vermogen omdat het nou eenmaal niet altijd waait, zelfs niet op zee.
Dat is dus 4 MW per molen op continu basis gerekend. Je hebt dan 3500 van zulke toekomstige joekels nodig om dezelfde energie te genereren.
Doe je het wat minder innovatief zodat je grote tegenvallers voorkomt, dan heb je 14000 windmolens van 3 MW nodig.

Maar het probleem van de onbetrouwbaarheid van levering is dan nog niet opgelost.

https://fd.nl/opinie/1289486/een-nieuwe-kerncentrale-is-helemaal-niet-duur-als-je-het-maar-slim-aanpakt

Dit bericht werd geplaatst in kernenergie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Een kerncentrale bouwen kan best snel en goedkoop

  1. vuurklip zegt:

    Those who should read this have their heads buried where the sun don’t shine. Sadly…

Reacties zijn gesloten.