Kandij

Kandij
Een commentaar van “Troubadour” op climategate.nl over de relatie tussen sterkere buien en schonere lucht.

De atmosfeer is geen broeikas maar een zonnescherm

Troubadour 28 aug 2019 om 08:06

Gelukkig weet ik hier alles van! Eindelijk eens! Kijk, dat komt zo, ik heb tijden bij de Koninklijke Van Gilse kandijfabriek te Roosendaal gewerkt. Kandij is niet meer dan sacharose, suiker dus en wij verstonden de kunst om niet oneindig veel suikerkristallen te laten ontstaan maar om juist een beperkt aantal kristallen te laten doorgroeien.
Dat ging zo;
In stalen bakken werden kilometers katoendraden gespannen en in die bakken werd dan een suikeroplossing gelaten van 100 graden Celcius, die bij die temperatuur onverzadigd was.
In de kandij stoven, waarin de bakken in alle rust stonden, daalde de temperatuur langzaam en werd de suikeroplossing langzaam verzadigd tot zelfs oververzadigd. De suiker snakte ernaar om uit de vloeistof te treden richting katoendraad, maar de energie ontbrak om het proces te starten.
Juist op dat moment, je moest er voorman voor wezen, trad die dan de stoof binnen en prikte met een soort priem in de vloeistof. Hij nam dan zelfs een beetje de houding aan van een toreador!
De energie die hij toevoegde door zijn gerommel met de priem, was juist voldoende om op de katoendraden enkele kernen te laten ontstaan. (suikerkristalletjes) Maar niet te veel! Daarna werden de bakken weer met rust gelaten en mochten ze afkoelen tot kamertemperatuur. Zo groeiden de primaire kristalletjes uit tot prachtige grote kristallen aan de katoendraden en we noemden dat kandij.
Het hele proces kon je verstoren door een hand poedersuiker in de bak te gooien. Dan entte je de vloeistof met veel te veel kristallen en ontstond er gewoon suiker. Of teveel energie toevoegen, een te wilde toreador schiep een puinhoop bij ons.
De moraal van het verhaal.
Het verhaal van Frans Schrijver klinkt mij als muziek in de oren. Het gaat om de condensatiekernen! De zon is er indirect verantwoordelijk voor. Maar nu is den Mensch het hele proces aan het verstoren. De lucht wordt steeds schoner en de hoeveelheid energie die wij toevoegen met onze jets, die op grote hoogte vliegen, doet ook geen goed aan de originele kernen, die in de Melkweg met zoveel zorg voor ons worden bereid.
We doen maar, we vliegen van klimaatconferentie naar klimaatconferentie en een beetje burgemeester gaat op vakantie in Zuid-Afrika.
Kortom, karnaval in de kandijstoof!
Straks moeten we nog ent-gips in de atmosfeer brengen om wolkjes te maken..

FE4211D3-D8C0-4F7A-ADEF-6174268ECD38
Zware buien op 18 juli 2015 in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk

En voor wie nog niet wist dat de lucht schoner is geworden:

Relatie ontwikkelingen emissies en luchtkwaliteit, 1990 – 2017
https://www.clo.nl/indicatoren/nl0081-relatie-ontwikkelingen-emissies-en-luchtkwaliteit
0081_001g_clo_13_nl
0081_002g_clo_11_nl
0081_003g_clo_11_nl
0081_004g_clo_11_nl

Dit bericht werd geplaatst in Analyse, Milieu. Bookmark de permalink .