Waarom direct stoppen met biomassa emissieverlagend werkt

We gaan uit van de overheidstabel emissiewaarden (blz. 5) waarmee is aangetoond dat vaste biomassa zelfs nog ongunstiger is dan bruinkool:

Aardgas 56 kg CO2/GJ

Steenkool 94.7 kg CO2/GJ

Bruinkool 101.2 kg CO2/GJ

Biomassa (vast) 109.6 kg CO2/GJ

Het hele “co2-neutrale” biomassaverhaal draait om gecertificeerde compensatiepercelen: Hoeveel co2 wordt over 40 jaar vastgelegd? Als je geen compensatieperceel hebt voor je biomassa (als je bijvoorbeeld een woonwijk bouwt op je gerooide perceel bijvoorbeeld) dan wordt het co2 dat je uitstoot niet vastgelegd, en doe je hetzelfde als fossiele brandstof verbranden. 

Dat certificeren kun je doen voor het brandhout dat je oogst van je perceel, maar – als je het hout níét als brandhout hebt verkocht- compenseren kun je net zo goed doen door certificaten van een nieuw ingeplant compensatieperceel te verkopen aan gascentrales, steenkoolcentrales of bruinkoolcentrales. Het leuke van zo’n compensatieperceel is ook nog dat het dubbel geld kan opbrengen als je het geoogste hout duurzaam verkoopt als heipaal.

De tabel hierboven toont aan dat biomassa initieel net iets meer co2 uitstoot dan bruinkool (109.6 vs. 101.2). Een bruinkoolcompensatieperceel is dus iets kleiner dan een biomassacompensatieperceel (als je dezelfde hoeveelheid GJ opwekt), een aardgascompensatieperceel is zelfs de helft van een biomassacompensatieperceel.

Scenario A

Er staat een bos, dat besluit je te rooien en te verkopen voor biomassastook, op het gerooide perceel wordt een nieuw bos aangeplant, na veertig jaar is je bos teruggegroeid en sta je co2 quitte.

Scenario B

Er staat een bos dat wordt gerooid en volledig verwerkt tot spaanplaat en bouwhout. Op het gerooide perceel wordt een nieuw bos aangeplant. Bij een aardgas-electriciteitscentrale verkoop ik de co2 certificaten van het perceel, al na twintig jaar sta ik co2 quitte, de resterende twintig kan ik chinese steenkool-co2 opslaan.
Mijn bos is na 40 jaar co2-negatief.

Biomassa vervangen door aardgas halveert direct de co2emissie, die helft hoef je dan ook niet meer te compenseren.

Dit bericht werd geplaatst in Duurzaamheid, energie, Milieu, Natuur, Politiek. Bookmark de permalink .