Thorium voor het opscheppen

Afgelopen vrijdag was in Delft het Thorium kernreactorsymposium, een veelbelovende vorm van kernenergie die inherent veilig is, een hoog rendement heeft en kortlevende afvalstoffen produceert.

2000px-Molten_Salt_Reactor.svg

Voor de details over het reactorproces verwijs ik naar de site van Jan Leen Kloosterman, waar ik nu op wil ingaan is de beschikbaarheid van de kernbrandstof.

Thorium (Th) wordt gevonden in de natuur en is een element dat met gemiddeld 6 gram per ton gesteente iets minder voorkomt als lood (10 gram per ton). Omdat thorium zoveel voorkomt en omdat het een radioactief element is, is het eenvoudig op te sporen. Hier is een voorbeeld van een radioactieve kaart van Noord-Mozambique die ik een twintig jaar geleden gemaakt heb.

Radiometrische Kaart van Tete provincie Mozambique

Op deze kaart is thorium in groen, uranium in blauw en kalium in rood weergegeven. Thorium hecht zich gemakkelijk aan klei. Onder druk verandert klei in schalie dat ook wel bekend is als leisteen. In Europa is een heleboel schalie te vinden op afvalbergen van steenkoolmijnen, het gehalte van thorium is daarin gemiddeld 12 gram per ton.

Hieronder is een afbeelding van een thoriummeting in Engeland, de afvalbergen zijn duidelijk zichtbaar.

Th-shirebrook

(Bron: Airborne and ground-based radiometric investigation of colliery spoil near Shirebrook, the English Midlands link )

In Nederland was ook steenkoolmijnbouw en één berg staat op het punt van afgraven: het is de mijnsteenberg van de Oranje Nassaumijn IV, omdat hieronder zilverzand ligt dat gewonnen kan worden. (link). De mijnsteenberg werd tussen 1927 en 1967 aangelegd, heeft een oppervlakte van 11 hectare, is 45 meter hoog en bevat 1,5 miljoen m3 gesteente. Met 12 gram per ton goed voor totaal ongeveer 49 ton thorium. Deze afvalberg alleen is al goed voor 135 GWjaar aan energie.

De totale ON IV steenkoolproductie was 13,7 miljoen ton steenkool; dit was goed voor 15 GWjaar energie. Het afval van de steenkoolmijnbouw bevat dus negen keer zoveel energie als de steenkool zelf.

Maar het wordt nog mooier:

In Nederland staan (status 2013) 1975 windturbines met een totaal opgesteld vermogen van 2479 MW. Per megawatt is 100-200 kg neodymium (Nd) nodig. Bij de raffinage van neodymiumerts is thorium een bijproduct: per 5,5 kg Nd wordt er 1 kg Th geproduceerd. Totaal is er aan thorium als afvalprodukt van de windenergie in Nederland (150*2479)/5,5= 67 ton Thorium beschikbaar met een energieinhoud van 185 GWjaar

De electriciteitsproductie in Nederland 2013 was 410 PJ = 13 GWjaar. Het afvalprodukt thorium van de windenergie in Nederland is goed voor 14 jaar electriciteisproduktie.

Eén (1) thoriumcentrale van 1 GW produceert net zoveel stroom als 2000 windturbines van 2.5 MW, en ook nog eens 24/7.

    Het hele windmolenpark in Nederland kan dus vervangen worden door 1 thoriumcentrale van 1 GW die je 185 jaar op vol vermogen kunt laten draaien op het afvalproduct van de windmolenindustrie, en daarmee bespaar je ook nog eens meer CO2.

(edit: rekenfout)

Dit bericht werd geplaatst in Analyse, Duurzaamheid, energie, Wetenschap en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Thorium voor het opscheppen

  1. Petrossa zegt:

    veel te logisch en redelijk. Kansloos dus. Kun je geen cent aan verdienen volgens de logica van de ‘renewable’ energie. Toch logischer om 3x de capaciteit aan windmolens te installeren die je elke (maximaal maar meestal minder)10 jaar moet vervangen… Voor korte termijn denkende politici (ja dat is een pleonasme, ik weet het) is het beter om zg banen te scheppen door snel afgeschreven machines dan door 1malig veel geld te investeren in een oplossing die weinig banen ‘schept’ en dan ook nog eens 50+ jaar gewoon door draait.

    Planned obsolescence is er ook voor energie opwekking. Ga vooral weer stemmen volgende keer…. wie je ook kiest het maakt niet uit. Je krijgt onredendable korte termijn oplossingen.

  2. Lz zegt:

    27/7 ? Even herstellen aub.

Reacties zijn gesloten.