Elfstedentocht?

Ik kan het niet laten: op de warmste dag van het jaar hoort natuurlijk ook een stukje over de elfstedentocht. Tong uitsteken

Op de klimatosoof speculeert Arnold Reuvers over de correlatie tussen zonnevlekken en elfstedentochten. Die claim is gemakkelijk te verifieren:

en inderdaad is er enig verband zichtbaar tussen minima een elfstedentochten, er zijn twee minima zonder elfstedentocht (1923, 1976) maar er zijn ook twee elfstedentochten tijdens een maximum verreden (1917, 1947).

Maar het belooft wel wat.

zonnevlekkencijfers:
ftp://ftp.ngdc.noaa.gov/STP/SOLAR_DATA/SUNSPOT_NUMBERS/YEARLY
elfstedentochten:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Elfstedentocht

Dit bericht werd geplaatst in Hans Erren-2009-08 en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Elfstedentocht?

  1. Guido van der Werf zegt:

    Het blijft intrigerend! Afgelopen jaar was het ook behoorlijk fris, had mooi in het rijtje gepast. Heb je enig idee over het mechanisme Hans? Op de een of andere manier moet de zon de grootschalige circulatie beinvloeden waardoor we meer oostenwind krijgen in de winter bij verlaagde zonne-activiteit.
    Toch denk ik dat we ook rekening met "puur toeval" moeten houden, hieronder een tabelletje van jouw zonnevlekencijfers link in combinatie met temperatuur in de Bilt:
    DJF MAM JJA SON
    helling 0.0017 -0.0002 -0.0024 0.0043
    R2 0.0023 0.0001 0.0095 0.0499
    p-waarde 0.6276 0.9231 0.3223 0.0219
    In December-Januari-Februari is er dus een (zwakke) positieve relatie tussen zonnevlekken en temperatuur, statistisch totaal niet verantwoord (niet naar ClimateAudit sturen :). Daarnaast is de helling zo laag dat er dus 0.34 graad verschil tussen 0 of 200 zonnevlekken per jaar zitten. Grappig dat in het warme gedeelte van het jaar de helling omgekeerd is.

  2. robdevos2 zegt:

    @Guido,
    het tabelletje is niet goed doorgekomen. Kun je t nogmaals proberen?

  3. Gerard zegt:

    Als je een grafiek maakt met de maandelijkse zonnevlekgetallen wordt het verband nog sterker. Zoals in dit grafiekje van de weerstation de Arend: [url=http://www.dearend.nl/WeatherLink/nieuws/2004/elfstedentocht_zonnevlekken/elfstedentocht.html]link[/url]. Dan valt ook op dat de uitzonderingen altijd na het minimum optreden in het opgaande stuk van de curve (vertraging?) Een andere uitzondering is de strenge winter (zonder tocht) van 1979 ook deze zit na het minimum en bovendien na een uitzonderlijk lange cyclus (meer dan 11 jaar). Luchtstromingen zouden inderdaad de meest logische verklaring zijn. Als er al iets te verklaren valt want het is vooralsnog meer gevoel dan statistiek. Interessant is dat UVA wetenschapper Bas van Geel ook in deze richting denkt maar dan naar aanleiding van de klimaatarcheologie verkregen uit veenlagen in relatie tot zonneaktiviteit (archives of climate change)

  4. wfschot zegt:

    Ik heb deze relatie ook bestudeerd en daar de koudetallen voor de wintertemperaturen ook bijgenomen, zie http://www.genevo.nl/images/klimaat.pdf Hierbij en op bovenstaande grafiek is er echter geen sprake van correlatie tussen de magnetische zon activiteit en de wintertemperaturen over de hele periode 1900 – 2009. Wel is de samenhang goed zichtbaar voor de laatste helft, dus over 1950 – 2009. Dit kan dan dus toeval zijn, maar het kan er ook op wijzen dat de zon nu een belangrijker rol gaat spelen bij allerlei tendenzen, die het weer koeler maken. Immers door de opwarming, vanwege het broeikaseffect, komen er steeds minder factoren die het weer laten afkoelen en een strenge winter in Nederland kunnen veroorzaken. De zon gaat echter onverminderd door met dezelfde signalen voor afkoeling bij perioden met afnemende en lage magnetische activiteit.

Reacties zijn gesloten.